За пореден път БНБ опровергава премиера Борисов за „икономическите успехи“ на неговото правителство

Borisov Plovdiv ohrana

През първите 4 месеца на годината – насред нашето европредседателство, което би трябвало да ни помага, а не да ни пречи, преките чуждестранни инвестиции (ПЧИ) в България са само 113 милиона евро. Това е спад с 50.6% на годишна база – спрямо януари-април 2017 година, показват данните на БНБ. През същия период на миналата година ПЧИ у нас са били 229.2 милиона евро.

Напомняме, че само една от инвестициите в съседна Румъния напоследък е за 200 милиона евро. Това са парите, които американският автомобилен производител „Ford“ влага в разширението на завода си в румънския град Крайова.

От данните на БНБ става ясно, че чуждестранните фирми са изтеглили само за 4 месеца и то от дялов капитал в българските си дружества – 161 000 000 евро.

Друг много неприятен показател е реинвестираната печалба, която е в нищожен размер – само 19 милиона евро. Това с над 3 пъти по-малко от миналата година, когато беше регистриран рекорден спад на този показател.

Тревожен и друг икономически параметър – отрицателното търговско салдо  на България (разликата между стойността на износа и на вноса на една държава – бел.ред.) през април е на минус 289 700 000 евро.

На този фон – за втори пореден месец, БНБ обяви и данни за негативен платежен баланс на страната.

bnb.bg

Споделете тази публикация! Дайте шанс и на приятелите си да бъдат информирани!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Червено.bg © 2020 Frontier Theme