Ето кой можело да даде пари на Гинка Върбакова за скандалната сделка с ЧЕЗ

Ginka Varbakova CHEZ skandal

Макар и с голямо закъснение, Българската народна банка удостои парламентарната анкетна комисия с отговор на въпроса – кои български банки са заявили интерес към финансирането на сделката по придобиване на активите на ЧЕЗ в България от фирмата “Инерком”. Припомняме, че тя е собственост на Гинка Върбакова от Пазарджик, която се готви да закупи дружества, от което зависи електроподаването на 3 милиона души.

Въпреки че нито една наша банка не призна, че ще подкрепи Върбакова, а само една не отрече, без обаче да потвърди категорично, ето каква е истината според документите на БНБ:

Една от регистрираните у нас банки е декларирала, че в полза на едно от дружествата в “ЧЕЗ Груп” има издадена банкова гаранция за участие в процедурата по продажба на активите на групата в Република България. Банковата гаранция е обезпечена с парични средства по сметка на наредителя. 

Други 4 кредитни институции са заявявали интерес за потенциално участие в евентуална сделка по придобиване на активите на ЧЕЗ в България“.

Това се казва в писмо на Българската народна банка до Народното събрание, пише изданието clubz.bg. Писмото е изпратено по настояване на парламентарната анкетна комисия, която се оглавяваше от народния представител от “БСП за България” Жельо Бойчев

Кои са банките и какви точно са техните ангажименти към Гинка Върбакова, от БНБ отказват да съобщят. Те се позовават на Закона за кредитните институции и на европейски регламенти, които не позволявали да огласяват повече от изложеното по-горе. Дори пред Народното събрание, както става ясно от писмото.

По закон обаче народните представители имат право на достъп до класифицирана информация, поради което парламентът има и секретно деловодство.

Междувременно КЗК, управлявана от бивш зам.-кмет на София и майка на виден депутат от ГЕРБ, също в нарушение на срока по закон, все още не се е произнесла по запитването за сделка между “Инерком” и ЧЕЗ.

Споделете тази публикация! Дайте шанс и на приятелите си да бъдат информирани!

Подобни публикации


loading...

Вашият коментар

Червено © 2016 Tyxo.bg 

counter Frontier Theme