Президентът Румен Радев днес има личен празник

prezident Radev

Президентът Румен Радев днес навършва 55 години.

Хиляди българи му отправят хубави пожелания в социалните мрежи в Интернет.

На своя рожден ден държавният глава днес присъства на откриването на Пленарната среща на Конференцията на комисиите по европейските въпроси на парламентите на Европейския съюз.

prezident Radev pilotira iztrebitel

Румен Георгиев Радев е генерал от резерва и 5-ти президент на Република България, встъпил в длъжност на 22 януари 2017 година. По време на военната си кариера – Радев, който е летец, достигна чин генерал-майор и длъжност „командир на Военновъздушните сили“ на Република България (2014 – 2016).

Роден е на 18 юни 1963 година в Димитровград, в семейството на Станка и Георги Радеви – счетоводителка и електроинженер. Родителите му са от село Славяново -Харманлийско, където Радев прекарва детството си. Има по-голяма сестра – Лозана. 

Основното и средното си образование Радев получава в Хасково. През 1982 година завършва със златен медал Природо математическата гимназия “Акад. Боян Петканчин” в Хасково. През 1987 година се дипломира във Висшето народно военновъздушно училище „Георги Бенковски“ в Долна Митрополия. Румен Радев е първенец на своя випуск. По време на обучението си за офицер е приет в БКП, което тогава е задължително условие. Остава в партията до деполитизацията на Въоръжените сили през 1991 година. През 1992 година завършва Ескадрилното офицерско училище (Squadron Officer School) – към Авиационния университет на Военновъздушните сили на САЩ, във военновъздушната база „Максуел“ в Монтгомъри, щата Алабама. 

От 1994 до 1996 г. е слушател в командно-щабен профил във Военна академия – “Г. С. Раковски”. Радев и тук завършва като първенец на випуска. Той е доктор на военните науки, като защитава дисертация през 2000-а година. 

През 2003 година завършва с отличен успех Военновъздушения колеж (Air War College) на Авиационния университет на Военновъздушните сили на САЩ, като магистър със специалност „Стратегически проучвания“. Владее български, английски, руски и немски език. 

Той беше избран за държавен глава на втория тур от изборите през ноември миналата година. Румен Радев победи с голямо мнозинство кандидата на ГЕРБ – Цецка Цачева.

Споделете тази публикация! Дайте шанс и на приятелите си да бъдат информирани!

Подобни публикации


loading...

Вашият коментар

Червено © 2016 Tyxo.bg 

counter Frontier Theme