Водещ представител на БСП с остър коментар за “новото име” на Македония

Skopie izmislen pametnik car Samuil

Признаваме западната си съседка под името Република Македония, но Република Северна Македония е географска позиция“. Така бившият външен министър и депутат от “БСП за Бълария” Кристиан Вигенин коментира новината, че управляващите в Скопие и Атина са постигнали споразумение – името на на югозападната ни съседка да бъде “Република Северна Македония”.

rsz_vigenin_bsp

Оценяваме усилията на премиерите на двете страни да затворят спор, който дълго време създаваше напрежение в нашия регион. Но припомняме, че името Република Северна Македония съдържа географско определение, което е в противоречие с многократно изразявана позиция на поредица правителства и президенти. 

Настояваме спешно да разберем какви гаранции смята да изисква българското правителство, както беше обявено от вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева, че това име няма да представлява сега или за в бъдеще предпоставка или възможност за предявяване на териториални претенции към Република България или претенции по отношение на историята на страната или идентичността на българските граждани“, посочи Вигенин.

Предлагаме позицията на България по началото на преговорите за членство на Република Македония в Европейския съюз да бъде обвързана с даването на такива гаранции в духа на добросъседство и взаимната подкрепа между двете страни“, каза още депутатът от левицата.

Споделете тази публикация! Дайте шанс и на приятелите си да бъдат информирани!

loading...

Вашият коментар

Червено © 2016 Tyxo.bg 

counter Frontier Theme