Десислава Радева със страхотна инициатива в подкрепа на децата

Desislava Radeva uchenici

Сдружението на съпругата на президента – Десислава Радева, проведе състезание сред български ученици по български език. Събитието беше уважено и от държавния глава Румен Радев.

Това е първата мащабна официална проява на гражданското сдружение “Живата вода на България”, чийто председател е Радева.

В състезанието “Пазим езика си” участваха 13 финалисти, показали най-добри резултати в първия кръг, който е проведен на 12 май.

Партньор на инициативата е Софийският университет.

На участниците в конкурса са дадени две задачи – да изберат изречения, в които няма правописни и пунктуационни грешки и да подредят смислово изречения от текстове на произведения на Йордан Радичков.

Децата са били оценени от комисия с председател – проф. д.ф.н. Владко Мурдаров.конкурс

В групата от V клас първо място зае Калия Атанасова от ОУ “Братя Миладинови”, Бургас. На второ място се нареди Стилян Кръстев, също от ОУ “Братя Миладинови”, Бургас. Трета е Иванела Атанасова от ОУ “Свети Иван Рилски”, Хасково.

Сред децата от VI-VII клас начело застана Вяра Арабаджиева от СМГ “Паисий Хилендарски”, София. Вторите места, с равен брой точки, заеха Теодора Ачева от НУККЛИИЕК, София, и Радослава Дачева от 107 ОУ “Хан Крум”, София. Трета е Вела Иванова от ОУ “Васил Априлов”, Бургас.

Децата ни са будни и жадни за знание, сами видяхте колко трудно бе на журито да отсее крайните победители. Важното е да не се къса връзката родител – учител –  ученик. Радвам се, че интересът към „Пазим езика си“ бе много голям, набелязахме какво още да подобрим догодина“. Това заяви Десислава Радева при награждаването на победителите в конкурса.

Всички ученици, които се участвали във финалния кръг, са получили книги, речници по правопис, както и електронен учебник по български език за 2019 година, осигурени от издателство „Просвета“.

Класиралите се на първо място са наградени и с електрони четци, а тези на второ място – с трилогията на детската писателка Юлия Спиридонова „Страната на сънищата“, с автограф от нея.

 “Това е прекрасна стъпка за непримиримостта с невежеството. Чудесно е, че младите хора имат желание да усвояват и откриват красотата на нашия прекрасен език“.

С тези думи президентът Румен Радев се обърна към участниците в конкурса. Той име пожела да мечтаят “на български език” и винаги да проявяват “борбен дух”.

В състезанието „Пазим езика си“ се влючиха над 400 деца от училищата в цялата страна, показали най-добри резултати по време на Националното външно оценяване през 2017 година. Целта на тази инициатива е да насърчи създаването на трайни умения у учениците за правоговор и правопис.

Споделете тази публикация! Дайте шанс и на приятелите си да бъдат информирани!

 

loading...

Вашият коментар

Червено © 2016 Tyxo.bg 

counter Frontier Theme