Влиятелно германско издание: “Бойко Борисов влезе в ролята на портиер”

rsz_borisov_merkel

“Българският министър-председател Бойко Борисов крачи по червения килим като широкоплещест охранител – в очакване на важните гости, които пристигат с черни лимузини и заради които улиците на София са се превърнали в строго охранявана зона”. Това се казва в репортаж на влиятелното германско издание “”Ханделсблат” от София. Статията е написана в навечерието на срещата на лиделите на страните от Европейския съюз и Западните Балкани, която се проведе на 17 май.

Ръкостискания, потупвания по рамото, целувки, прегръдки, след което високопоставените гости влизат в сградата. Пристигат един по един – и така повече от час. Това безспорно е един от големите моменти по време на българското европредседателство“, пише в статията. В нея се изказва предположението, че умно измисленото от България мото на председателството ни – “Съединението прави силата”, съдържа силен емоционален заряд, който освен всичко друго помага на страната ни да прокарва на нашата страна собствените си интереси.

“През последните години “разширяването” на Европейския съюз беше изтикано на заден план – поради простата причина, че Общността си имаше далеч по-спешни проблеми: финансовата криза, Еврокризата, бежанската криза, “Брекзит”… Сега обаче темата за “евроразширяването” отново излезе по-нагоре в европейския дневен ред. И това определено е заслуга и на България”, пише по-нататък “Ханделсблат”. Изданието акцентира върху упоритостта, с която София повдига този въпрос на всички форуми в рамките на българското европредседателство. Благодарение на това Еврокомисията отново се захвана с темата, коментира авторът на статията и продължава:

По тази тема Бойко Борисов влезе в ролята на портиер, който се опитва да вкара в Европейския съюз страните от Западните Балкани. Да даде тласък на евроразширяването – това наследство иска да остави Борисов от българското европредседателство. Но далеч не всички от колегите му в Европейския съюз реагират с възторг“, отбелязва “Ханделсблат”.

Френският президент например иска реформа на Европейския съюз – и чак след това ново “разширяване”. Испания пък изцяло отхвърля плановете за прием на нови страни, а Германия, Холандия и Дания имат резерви най-вече поради аспекти, свързани със сигурността. Има и още един фактор, който спъва плановете на българския премиер – Доналд Тръмп“, коментира изданието.

След като Борисов поздрави всички държавни и правителствени ръководители, а една цигуларка настрои гостите за официалната вечеря, вниманието се насочи към спешните проблеми: бъдещето на атомното споразумение с Иран и търговския спор със САЩ. А Западните Балкани отново изпаднаха от дневния ред“, пише в заключение “Ханделсблат”.

frognews.bg

loading...

Вашият коментар

Червено © 2016 Tyxo.bg 

counter Frontier Theme