Забраниха на екоактивисти да протестират пред лидерите на ЕС, превозвачите пък ги “наредиха” далеч от срещата

protest prevzvachi Sofia Evropeiski sauz sreshta 17 mai

Забраниха на екоактивисти да протестират пред Националния дворец на културата (НДК) в София, където се провежда срещата на лидерите на страните от Европейския съюз и Западните Балкани.

Природозащитниците са недоволни от решение, което се очаква да бъде взето на форума в НДК – за изграждането на близо 3 000 ВЕЦ-а в страните от бивша Югославия и в Албания. Това обясни пред БНР Димитър Куманов от сдружение “Балканка”. Той твърди, че изграждането на тази система от централи ще навреди на развитието на реките в региона.

Когато Куманов и другите протестиращи се опитали да достигнат до НДК, полицаи ги спрели. Те има казали, че периметърът е ограден и гражданите нямат право да протестират към момента на това място.

Властите все пак позволиха друг протест – този на представителите на транспортните фирми у нас. Те са против промените, които се предлага да бъдат въведени в Европейския съюз. Основна роля за прокарването им има френският президент Макрон. Ако неговите предложения се приемат, българските транспортни фирми ще понесат знамителни загуби, категорични са от бранша. Днес те протестират в цяла България. В София има позволиха да “паркират” камионите и автобусите си в една от лентите за движение на основния булеврад “Цариградско шосе”. Те са брандирали с протестни надписи на български и английски език, но едва ли европейските лидери ще ги видят. Причината – те заседават на километри от протеста, в Националния дворец на културата в центъра на София. Освен това, когато евролидерите ще пътуват по “Цариградско шосе” към летището, протестът на превозвачите би трябвало да е приключил. Те са задължени “да изтеглят” към 17 часа камионите и автобусите от булеварда.

Така – единствени, които усетиха протеста са жителите и гостите на София, които им се взе здравето в огромните задръствания, кито се образуваха в столицата.

Споделете тази публикация! Дайте шанс и на приятелите си да бъдат информирани!

loading...

Вашият коментар

Червено © 2016 Tyxo.bg 

counter Frontier Theme