Прокараха го на първо четене: Само “наши хора” ще могат да обжалват обществени поръчки

dalavera sdelka

На първо четене Народното събрание прие промени в Закона за обществените поръчки (ЗОП), с които се ограничава възможността за обжалване на обществени поръчки.

Изменението беше прието с гласовете на ГЕРБ и “Обединените патриоти”. От БСП още в началото на дебата обявиха, че няма да подкрепят идеите, защото противоречат на правовата държава. Подобни бяха и мотивите на ДПС да се въздържат.

Промените са предложени от ГЕРБ и с тях се въвежда “отговорност за причинените вреди, когато е налице злоупотреба с правото на обжалване”.

Ограничава се и кръгът от лица, които могат да възразяват срещу резултатите от процедурата по възлагане на дадена обществена поръчка. Въвеждат се и нови изисквания към жалбоподателите.

Преди промените да влязат в сила, те трябва да бъдат приети в пленарната зала и на второ четене.

На практика ГЕРБ налагат идеята, че всеки, който реши да обжалва резултатите от обществена поръчка и за който се прецени, че го е направил недобросъвестно, ще си носи последствията. Кой обаче и по какви критерии ще решава кой може или не може да обжалва? Нне създава ли това риск от корупция? Също така, не става ясно как се определя “недобросъвестност”!

Споделете тази публикация! Дайте шанс и на приятелите си да бъдат информирани!

Подобни публикации


loading...

Вашият коментар

Червено © 2016 Tyxo.bg 

counter Frontier Theme