“Пожизнен” директор продължава с далаверите, демонстрирал общи снимки с премиера

shef gorsko stopanstvo Sliven

“Югоизточно държавно предприятие” ДП в Сливен е похарчило 1 600 000 лева лева държавни пари за път, по който трябва да минават тежкотоварни автомобили с дървесина. Но шосето съществува само на хартия. Няколко месеца след “документалното завършване” на проекта – “пътят” представлява просто чакъл, локви и свлачища.

Горският автомобилен път “Иванкова пътека” се намира на територията на община Мъглиж. За скандалното изпълнение на поръчката разказват от предаването “Господари на ефира” в поредица от репортажи, излъчени от “Нова телевизия”. На тези снимки може да видите как изглежда пътят, за който са “похрачени” 1 600 000 лева от нашите пари:

razbit pat krai Sliven

Дългогодишен шеф на ЮИДП-Сливен е инж. Пейчо Върбанов, чието име периодично се замесва в различни далавери и схеми. Той е на този пост от над 15 години. Разказвали сме ви за скандалната обществена поръчка за джипове на горските за по 200 000 лева: “Пожизнен” директор злоупотребил с над 1 000 000 лева от нашите пари, твърди депутат 

През миналата година името на Пейчо Върбанов беше споменато и в Народното събрание с обвинение за източване на стотици хиляди лева. Самият инж. Върбанов разправял, че е близък с хора по “високите етажи” на властта, сред които дори и с министър-председателя Бойко Борисов. Това твърди пред “Господари на ефира” бивш служител на “Югоизточно държавно предприятие” ДП в Сливен. Пейчо Върбанов имал в кабинета си снимки, на които е заедно с премиера.

krai Sliven razbit pat

Новият епизод с главно действащо лице инж. Върбанов и “златният” път започва през септември 2017-та година. Тогава е платен първият транш от 778 хил. лева на изпълнителите. Месец по-късно идва второто плащане от 779 хил. лева, когато и пътят е “готов”.

Ето и нещо любопитно – разрешението за строеж се издава в края на октомври, когато трасето вече е “готово”. 10 дни по-късно, когато уж пътят вече трябва да е в експлоатация, се пуска и искане за строителен контрол.

“Трябва да отида да го видя” – това е първата реакция на инж. Върбанов за пътя, когато репортер от предаването отива в сградата на предприятието.

В хода на репротажа се оказва, че трасето няма дори разрешително за експлоатация. На въпрос “Имате ли такова разрешително”, инж. Върбанов отговаря: “Ще го направим!”.

Настава истински екшън, когато в ЮИДП пристигна икономическа полиция.

Инж. Върбанов си изпуска нервите и започва да крещи по репортера на “Господари на ефира”:

“За какво ги викате полицаите? Да ме арестуват? За какво ги извикахте? Вие имате съмнения? Аз имам съмнения, че жена ми кръшка… Аз още не съм престъпник. Ще те съдя. И бъди сигурен, че ще те осъдя”, заканва се той на журналиста.

Сигналът за злоупотреба стига и до окръжния прокурор на Сливен Пламен Стефанов, който обаче издава указание да не се изземва нищо като доказателство от предприятието.

Ако нямахме повод да се съмняваме в съдебната ни система, фактът, че жената на прокурор Стефанов е на ръководна позиция в предприятието, назначена от самия Върбанов, нямаше да ни притесни. Съпругата на прокурора, Диана Кутова-Стефанов, е началник отдел “Вътрешна организация и международен ловен туризъм”.

“Няма случайни назначения в това предприятие”, казва бивш служител на инж. Върбанов, пожелал анонимност.

Ресорът на Диана Кутова-Стефанова е именно в употребата и поръчката на скъпите джипове, уж предназначение за ловен туризъм, за които ви разказахме в края на 2015-та година.

boiko-borisov-dzgip

Тогава няколко предприятия се сдобиха с джипове за над 200 бона, а предназначението им било уж за “скъп ловен туризъм”. Сред “облажените” предприятия е и това на инж. Върбанов. Джиповете бяха зачислени към НСО, а по-късно тв камери уловиха Бойко Борисов да кара един от тях. В резултат Борисов обяви, че ще го върне.

Все пак разследването – за пътя “фантом” край Мъглиж, даде положителен резултат. Заради медийния шум няколко дни след излъчването на материала по “прясно ремонтирания” – поне на документи, път започна усилено строителство, този път наистина.

offnews.bg

Споделете тази публикация! Дайте шанс и на приятелите си да бъдат информирани!

 

loading...

Вашият коментар

Червено © 2016 Tyxo.bg 

counter Frontier Theme