Лидер на социалистите: Българските комунисти се изправят срещу антисемитизма

Vtora svetovna voina evrei trudov lager

Още с влизането в сила на Закона за защита на нацията в началото на 1941 година, Българската работническа партия се е изправила с всички сили срещу насаждането на расова омраза и антисемитизъм в България“.

Pargov konferencia evrei

Това заяви лидерът на БСП – София Калоян Паргов в доклада, който изнесе по време на научна сесия в читалището в град Брезник. Тя се проведе след церемонията по откриване на мемориална плоча в памет на евреите, полагали принудителен робски труд в пясъчната кариера „Главан“. Това е безчовечна и репресивна мярка, която е прилагана срещу българските евреи до септември 1944 година.

В доклада си Калоян Паргов цитира думите на левия депутат от онова време Тодор Поляков: “Този законопроект е законопроект за опозоряване на нацията”.

Поляков е подкрепен от други леви депутати като Любен Дюгмеджиев и д-р Никола Сакаров. „Комунисти и ремсисти се изправят остро срещу Закона за защита на нацията. Те категорично заявяват, че чрез антиеврейските мерки правителството се опитва да скрие парливите икономически проблеми и призовават за защита на еврейската трудеща се младеж“, подчерта Паргов.

Лидерът на столичните социалисти припомни, че българските комунисти са в авангарда на защитниците на евреите в България и приведе примери за това:

През 1942 година Васил Коларов осъжда антиеврейските мерки, предприети от българското правителство… Той изтъква, че целите на антиеврейския поход е да бъдат заграбени капиталите на тези хора… Коларов привежда редица примери за убийства и нехуманно отношение към евреи от страна на хитлеристките палачи“, каза лидерът на БСП – София.

Позивът на Българската работническа партия- от 23 май 1943 година, е доказано най-въздействащата пропагандна проява на българските комунисти. Той е недвусмислен акт на морална подкрепа към бедстващите ни сънародници – евреи“, категоричен бе Паргов.

В обръщението – към българите, към народните представители, бившите министри, общественици, писатели, хората на физическия и умствен труд, към свещениците, към българските майки, от БРП призовават всички открито и с различни способи и средства да се противопоставят на предприетото от Комисариата по еврейските въпроси принудително изселване на евреите“, припомни лидерът на столичните социалисти.

Споделете тази публикация! Дайте шанс и на приятелите си да бъдат информирани!

Вашият коментар

Червено © 2016 Tyxo.bg 

counter Frontier Theme