Култови продукти от времето на социализма, които използваме и днес: “Лукчетата”, конякът “Плиска”…

magazin

Днес вместо да играят с камиончета и влакчета, децата боравят умело с таблети. Вместо безалкохолните напитки “Етър” и “Ябълка” пият “Кока-кола” и “Спрайт”. Вместо марципанени десерти – хапват полуфабрикати, измислени в САЩ.

Някои от символите на социализма обаче останаха неподвластни на демокрацията.

Една от гордостите на нашето близко минало – прословутият чушкопек е актуален и до днес. Дори и сега може да се закупи в магазина за 30-ина лева. Има го в два варианта – за една и за три чушки. Веднага предупреждаваме, че качеството му днес е много по-лошо. Нагрява бавно, а чушката се пече много по-дълго.

“Принудих се да извадя от мазето раздрънкания социалистически чушкопек. Бях го отписала, но отново ми свърши прекрасна работа”, разказва възрастна госпожа, цитирана от изданието retro.bg.

Друг атрибут от миналото – кремът за бръснене “Каро”, също се продава и в момента. Той е много евтин.

Моят съпруг например никога не го е сменял със западни марки. Ползва “Каро” и до днес. Прословутите бонбони “лукчета” устояха на времето и продължаваме да ги купуваме от носталгия. Преди ги използвахме и като илач при простуда. Ето и перфектното лекарство срещу кашлица – 3 “лукчета”, 3 локумчета и 3 орехчета, сварени в половин литър вода“, споделя същата госпожа.

На фона на купищата видове и марки лютеници в хипермаркетите и до днес най-продавана е “лютеницата с хорцето”, добавя тя.

От алкохолните напитки пък “вечно живи” са – смятаните за луксозни навремето, “Слънчев бряг”, “Плиска” и “Преслав”, които демокрацията не успя да съсипе, добавяме ние.

Споделете тази публикация! Дайте шанс и на приятелите си да бъдат информирани!

Подобни публикации


loading...

Вашият коментар

Червено © 2016 Tyxo.bg 

counter Frontier Theme