Нинова към мнозинството от депутати: Вие тук си пазите парите и благините

deputati glasuvat

Мнозинството в парламента отхвърли идеята на БСП депутатските заплати да бъдат орязани с почти 600 лева, а почивките им – намалени. 

Преди вота социалистите обясниха, че идеята е народните представители да имат равни права с избирателите си.

“Вие тук си пазите парите и благините. Политическата класа на България се съпротивлява срещу това доброволно да се откаже от привилегии в полза на народа си”. Това заяви по време на дебатите преди гласуването лидерът на БСП Корнелия Нинова.

Повечето депутати обявиха, че заплатите им не трябвало да бъдат “замразявани”, защото българското Народно събрание имало най-много заседания спрямо всичките други парламента в Европейския съюз.

От БСП настояваха основното възнаграждение на народните представители да бъде фиксираната сума, която да е по-малка от сегашната им заплата. Социалистите предлагаха от сегашните 3540 лв. възнаграждението им да бъде намалено на 2976 лв.

В момента заплатата на депутатите е обвързана със средната работна заплата в страна – те получават три средномесечни заплати. На всеки три месеца заплатите им се преизчисляват и когато средната заплата в страната се е повишила, депутатските възнаграждения също се увеличават.

Ако възнаграждението на депутатите беше замразено, това нямаше да се отрази само на тях, но и на премиера, президента, министрите, конституционните съдии и други.

Социалистите искаха да бъде сложен край и на дългите депутатски ваканции. В момента те почиват три пъти годишно, общо за 60 дни. БСП искаха това да става само веднъж – от 1 до 31 август всяка година.

Споделете тази публикация! Дайте шанс и на приятелите си да бъдат информирани!

loading...

Вашият коментар

Червено © 2016 Tyxo.bg 

counter Frontier Theme