Съпругата на президента с инициатива в подкрепа на децата и българския език

Desislava Radeva

Състезание по български език за ученици организира гражданското сдружение “Живата вода на България”. То бе създадено по инициатива на съпругата на президента Десислава Радева с цел да помага за опазването, изучаването и популяризирането на българския език, култура, изкуство, традиции и природа, съобщава “24 часа”.

За богатството и красотата на българския език говорим предимно на 24 май. Но за родния ни език трябва да се грижим през цялата година. Състезанието е своеобразен призив към родители и деца да пазим езика си, за да ни има като българи“, споделя Десислава Радева. Тя е председател на сдружението.

На електронната страница в Интернет на сдружение е публикуван цитат от приказката на Ран Босилек за “живата вода” и коментар на съпругата на президента, в който тя обяснява защо е създала сдружението: “Четем приказката на децата си, без да си даваме сметка, че тя – живата вода, е тук при нас. Малцина са тези, които я ценят. И пият от нея, за да са здрави и млади, като помнят корените си и не губят своите идентичност и достойнство. Тя тече напусто – забравена и ненужна. Тече и изтича. Това ни превръща в дървета без корен“, твърди Радева.

Тя обяснява, че “Родината живее все по-истински в сърцата на сънародниците ни в чужбина“. Целта на сдружението е да “върне България там, където й е мястото – в сърцето на всеки от нас. За да ни има като българи!”.

“Стремежът на “Живата вода на България” и неговите партньори е “Пазим езика си” да стане национално състезание през следващата учебна година и в него да могат да се включат всички желаещи”, е мнението на Радева. Инициативата е в партньорство със Софийския университет “Св. Кл. Охридски” и с агенцията за маркетинг и комуникации Knowbox и тяхната инициатива “Как беше на български?”, които са вдъхновили и изработили част от изпитните материали.

Децата от V клас ще покажат колко добре могат да се справят с диктовка и с разбирането на текст. Учениците от VI – VII клас ще трябва да демонстрират познаване на богатството на българския език като “преведат” текст, изпълнен с чуждици, както и да транслитерират текст, предложен им на латиница.

24chasa.bg

Споделете тази публикация! Дайте шанс и на приятелите си да бъдат информирани!

loading...

Вашият коментар

Червено © 2016 Tyxo.bg 

counter Frontier Theme