Пеевски подготвя сделка за bTV?

peevski

Съдружието между Делян Пеевски и компанията “Ню Имидж България” има няколко измерения. Първо – сделката беше обявена в деня, в който влиятелната международна организация “Репортери без граници” обяви, че страната ни вече е последна по свобода на словото – не само в целия Европейски съюз, но и сред всички страни от Балканите (без Турция – бел.ред.).  Второ – в медийните среди смятат, че сделката е подготовка за придобиването на телевизия bTV от страна на бъдещото дружество, което депутатът от ДПС създава с “Ню Имидж България”, пише frognews.bg.

Експерти смятат, че чрез сделката си с американската компания, ръководена в момента от Ярив Лернер, Пеевски цели да “изпере” имиджа си на медиен издател. Това би му дало допълнителен аргумент срещу обвиненията за непрозрачност на медийната му собственост. Самата “Ню Имидж България” пък ще се легитимира като медийна компания.

Около сделката обаче има много неясноти. Няма бизнес-логика “Ню Имидж България” да купува дялове в издания (тези на Пеевски), които са на загуба. Това означава да се наливат пари в “каца без дъно”, което не прави никой бизнесмен, ако няма някаква скрита причина.

Двете компании обявиха в сряда, че са сключили предварителен договор за продажбата на половината компания “Телеграф Медиа”, която е на Пеевски. Не се посочва цена на сделката, но тя подлежи на одобрение от Комисията за защита на конкуренцията.

Купувачът има опит в киноиндустрията, но не и в медиите и засега не е ясно каква е крайната цел на покупко-продажбата. Предвижда се “Ню Имидж България” да създаде – специално за целта на сделката ново дъщерно дружество, което да придобие дяловете от печатните медии не депутата от ДПС.

frognews.bg

Споделете тази публикация! Дайте шанс и на приятелите си да бъдат информирани!

loading...

Вашият коментар

Червено © 2016 Tyxo.bg 

counter Frontier Theme