Жельо Бойчев от БСП разкри коя банка ще даде 80 милиона евро на Гинка за скандалната сделка с ЧЕЗ

Ginka Varbakova CHEZ skandal

Председателят на временната парламентарна комисия за проверка на продажбата на ЧЕЗ – народният представител от „БСП за България“ Жельо Бойчев, съобщи какво са открили до момента по случая.

Той обяви, че на 19 декември 2017 година Първа инвестиционна банка /ПИБ/ е издала „писмо за подкрепа“. С него банката заявява интерес за участие във финансирането на покупката на дружествата на ЧЕЗ в България от фирмата „Инерком“ на Гинка Върбакова.

Намерението за подкрепа от страна на ПИБ е в размер на 80 милиона евро„, уточни Жельо Бойчев.

Той добави, че преди около две седмици неговата комисия е изпратила писмо и до Българската банка за развитие /ББР/. Чрез него е поискана цялата кореспонденция на банката с фирма „Инерком“ относно предстоящата сделка с ЧЕЗ. Отговор обаче до момента няма. Ако ББР не отговори, комисията ще поиска съдействие от Българската народна банка (БНБ).

Жельо Бойчев допълни, че от „УниКредит Булбанк“ са отговорили в писмо, че въпросът, който е зададен, е професионална тайна и банката не е поискала да коментира участието си в тази сделка.

За участието на ББР, „Уникредит“ и ПИБ в покупката на енергоразпределителното дружество за първи път писа чешкият вестник „Лидове новини“. Изданието твърди, че „Уникредит Булбанк“ участва в сделката със 180 милиона евро, а Първа инвестиционна банка – с 80 милиона евро.

Споделете тази публикация! Дайте шанс и на приятелите си да бъдат информирани!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Червено.bg © 2020 Frontier Theme