Борци против корупцията огласиха нередности при обществени поръчки, които се финансират с нашите пари

korupcia

Организацията “Антикорупционен фонд” (АКФ) е подала сигнал до Агенцията за държавна финансова инспекция и до Сметната палата заради съмнения за нередности при обществени поръчки на Министерството на вътрешните работи (МВР).

Antikorupcionen fond

Правният екип на борците против корупцията е установил данни за завишена цена, манипулативен срок на изпълнение и гаранции, опит за ограничаване на конкуренцията и наличие на свързани лица сред кандидатите за доставка на противоударни каски. Това съобщиха от организацията.

Те са анализирали търгове за доставка на 460 броя противоударни каски с визьор, на стойност над 420 хиляди лева. Избраният изпълнител на поръчката е “Панов” ЕООД, а договорът е от 13 септември 2017 година.

Заложеният срок за доставка на каските е бил 45 дни, но изпълнението е забавено със 128 дни, констатират от “Антикорупционния фонд”. За това е платена неустойка от изпълнителя, която е в размер 32 995 лева. След това е бил сключен втори договор за доставката на 330 броя противоударни каска с визьор. Цената е 296 670 хиляди лева – без ДДС, а срокът на изпълнение е само 12 дни. Този договор е изпълнен в срок.

От тези обществени поръчки става ясно, че държавата плаща по 934 лева за всяка противоударна каска – по договора от 2016 година и по 899 лева, съгласно договора от 2017 година. От “Антикорупционния фонд” обаче обявиха – на база на експертен анализ, че цените за подобно оборудване не надвишават 150 – 200 долара за един брой (между 237 лева и 316 лева – според фиксинг на БНБ за деня – бел.ред.). Това е цената на най-скъпите противоударни каски, които са с визьор, а най-масовите предлагани модели струват значително под 100 долара (по около 158 лева). Това означава, че държавата е готова да плати и то с нашите пари много по-висока цена от пазарната.

Данните за значително многократно завишаване на цената са основание за съмнение, че при определянето на прогнозните цени за тези обществени поръчки е налице необективна оценка на пазарната среда за конкретния продукт“, отбелязват от “Антикорупционния фонд”.

Според тях допълнителни съмнения при провеждането на двете процедури произтичат от факта, че според наличните данни в Търговския регистър изпълнителят “Панов” ЕООД има съвсем различен предмет на дейност от този на обществената поръчка.

Освен това при първия търг фирмата изпълнява неточно поръчката и забавя доставката с над 100 дни. Въпреки това тя печели и следващата поръчка. Тя е обявена през 2017 година и отново е за доставка на каски, но при изключително кратък срок за изпълнение – само 12 дни.

Самото допускане – на подобен изключително кратък срок, може да означава по същество опит за ограничаване на конкуренцията, а от друга страна дава извънредно предимство при определянето на изпълнителя“, коментират борците против корупцията.

Налице са и още съмнения за манипулации. Съществува голяма  разлика между гаранционните срокове на доставените стоки, които са заложени в двата договора. Това е направена без съответната обосновка. По първия договор от 2016 година срокът е 2 години от датата на подписване на приемно-предавателния протокол (чл. 11 от договора), а в договора от 2017-а – срокът е 10 години, т.е. 5 пъти по-дълъг за същия продукт (със същата техническа спецификация). Максималният възможен гаранционен срок – според изискванията на процедурата, води до това, че участникът “Панов” ЕООД получава максимален брой точки при оценка на подадената оферта“, са констатирали още от “Антикорупционния фонд”.

acf.bg

 Споделете тази публикация! Дайте шанс и на приятелите си да бъдат информирани!

Подобни публикации


loading...

Вашият коментар

Червено © 2016 Tyxo.bg 

counter Frontier Theme