Управляващите се отказаха да ощетят хората с увреждания, стреснаха се от протеста им

hora s uvregdania

Преди днешния национален протест на хората с увреждания – срещу промените в наредбата за Трудово експертната лекарска комисия (ТЕЛК), управляващите се уплашиха и ги оттеглиха.

Новината беше съобщена на извънреден брифинг вчера привечер от здравния министър Кирил Ананиев.

Организациите на хората с увреждания обаче потвърдиха, че днес излизат на национален протест пред Министерския съвет. Те настояват за справедлива реформа. Очаква се да протестират над 6500 души от цялата страна.

Промените за реформа на медицинската експертиза бяха публикувани за обществено обсъждане от Министерството на здравеопазването преди няколко седмици. Предвиждаше се само едно водещо заболяване да бъде включено в решението на медицинската експертиза. Така на практика придружаващите заболявания нямаше да бъдат обхванати от комплексна грижа.

Д-р Боряна Холевич обясни, че ако човек е с тежка форма на диабет, довела до ампутация на крак, той ще бъде оценен само по водещото заболяване диабет и ще получи 80% неработоспособност. Нямаше да може обаче да бъде направена оценка на ампутацията на крака му и човекът нямаше да получи необходимия му личен асистент.

С предвижданите нормативни промени около 35% – или между 80 и 100 хиляди инвалиди, щяха да излязат от категорията лица с трайни увреждания. Те щяха да бъдат понижени от първа във втора категория. 350 000 души са на срочен ТЕЛК, около 80% имат второ и трето заболяване.

Споделете тази публикация! Дайте шанс и на приятелите си да бъдат информирани!

Подобни публикации


loading...

Вашият коментар

Червено © 2016 Tyxo.bg 

counter Frontier Theme