Ето как социалистите подкрепиха хората с увреждания

rsz_protest_hora_s_uvrezhdaniia

Социалистите обявиха, че изцяло подкрепят справедливите искания, поставени на днешния протест на  хората с увреждания.

Това се казва в позиция на БСП по повод протеста на хората с увреждания.

Правителството на премиера Борисов предлага “реформа”, която вчера отложи. Тя предвижда на базата на експертиза – част от хората с намалена работоспособност над 50 %, да получат отказ за получаване на пенсия за инвалидност. За други хора с увреждания това би означавало да получават само част от пенсията си, коментират от БСП.

Пристъпва се към ограничаване на права при липса на реална възможност за трудова и социална интеграция на хората с увреждания.

Поради неспособността правителството да се справи със злоупотребите и корупцията в тази система, се наказват хората с реални увреждания. С предложените промени не се гарантира ограничаване на корупционните практики и увеличаване на контрола.

Предложената концепция не решава основните проблеми на хората с увреждания и оставя редица неизяснени въпроси. Тя има неясен характер, без времеви хоризонт и цели по-скоро икономии на финансови средства. Не се отговаря на възловия въпрос – какви права ще ползват хората с увреждания след разделянето на експертизата и как те ще бъдат гарантирани?

Не е ясно – как държавата ще се ангажира с предоставяне на условия за реално работно място и доходи от труд за хората, получили експертиза за своята работоспособност и лишени изцяло или частично от инвалидни пенсии? И досегашната оценка дава възможност за труд на част от тях, но безработицата при тези хора е близо 90 %, на фона на нищожните инвалидни пенсии.

Лишаването – изцяло или частично, от инвалидна пенсия, без гаранции за възможност за цялостна интеграция – достъпна среда, адаптирани работни места, достъп до съвременни и ефективни социални услуги, адекватни нива на добавките за социална интеграция, е просто стремеж за търсене на икономии, за сметка на една от най-онеправданите социални групи.

Положението на хората с увреждания по-скоро ще се влоши.

Отдавна ГЕРБ манипулират общественото мнение по отношение на пенсиите за инвалидност. Управляващите стигнаха дотам – да противопоставят големи обществени групи. Те стигнаха дотам – да обещават бъдещо увеличение на пенсиите за осигурителен стаж и възраст, само ако бъде намален броят на инвалидните пенсии. Реалността е друга. В България хората с увреждания са около 8 %, при 16 % средно за Европейския съюз” обявиха от БСП.

Споделете тази публикация! Дайте шанс и на приятелите си да бъдат информирани!

Подобни публикации


loading...

Вашият коментар

Червено © 2016 Tyxo.bg 

counter Frontier Theme