Ето защо днес е ден за памет

konclager politzatvornici fashizam

Международният ден на концлагеристите, политзатворниците и пострадалите от фашизма отбелязваме на 11 април. От БСП обявиха следното послание:

Този ден от календара е пропит с кръвта на изгорените – живи хора, в лагерите на смъртта. В тях са погубени над 11 милиона души. На този ден през 1945 година край Ваймар, недалеч от града на Гьоте, на Лист и на Шилер, концлагеристите от Бухенвалд се вдигат на бунт. За да запишат 11-и април в историята с кръвта си.

Днес ден за памет – световна, европейска и българска. И само заслепените от отровата на антикомунизма ще имат сърце днес да не се поклонят и да не го отбележат, да забравят и да зачеркнат от европейската карта Аушвиц, Дахау, Треблинка, Маутхаузен, Майданек-Люблин, Аушвиц-Биркенау и останалите огнища на фашизма.

У нас – в периода 1941-1945 година, са арестувани над 64 000 антифашисти. От тях 12 141 са осъдени. Изгорени са над 32 000 къщи. Убити са 12 000 партизани и ятаци.

Поради това  не можем да останем глухи за ехото от Бухенвалдските камбани, не можем да не се поклоним и да не почетем паметта на жертвите от фашизма и войните…

Да помним трагедията, за да не допуснем да се повтори….

Поради това все по-често трябва да повтаряме думите на Юлиус Фучик: “Хора, бдете!”, призовават българските социалисти.

Споделете тази публикация! Дайте шанс и на приятелите си да бъдат информирани!

Подобни публикации


loading...

Вашият коментар

Червено © 2016 Tyxo.bg 

counter Frontier Theme