Преди 39 години социалистическа България постига голям успех

rsz_socializam_demonstracia

Навършват се 39 години от полета на първия български космонавт Георги Иванов.

Социалистическа България става пълноправен член на елитния Клуб на космическите нации като шестата държава в света, изпратила свой представител в Космоса.

На 10 април 1979 година – в 20 ч. и 34 мин. московско време, е изстрелян в орбита около Земята космическият кораб “Союз-33”. Той е с международен екипаж: командир на полета Николай Рукавишников и космонавт-изследовател Георги Иванов.

Georgi Ivanov Rukavishnikov Kosmos

Поради техническа неизправност корабът не успява да се скачи с орбиталната станция „Салют-6“. Сближаването на кораба и орбиталната станция протича с по-висока от разчетената скорост, поради което системата за управление включва коригиране на скоростта. По време на корекцията прогаря едната страна на горивната камера на основния двигател. Скачването се оказва невъзможно.

През целия драматичен полет пулсът на Георги Иванов остава нормален и не се променя. Космонавтите се приземяват на 320 километра югоизточно от Джезказган в тогавашната Казахска ССР (днес Казахстан).

Георги Иванов и Николай Рукавишников  правят 31 пълни обиколки около Земята. В Космоса прекарват 1 ден, 23 часа и 1 минута. Спускаемият апарат на космическия кораб “Союз-33” е изложен в Музея на авиацията край Пловдив.

Споделете тази публикация! Дайте шанс и на приятелите си да бъдат информирани!

 

Подобни публикации


loading...

Вашият коментар

Червено © 2016 Tyxo.bg 

counter Frontier Theme