Известен социолог обясни защо президентът Радев има висок рейтинг

rsz_gen_radev

Социологът Андрей Райчев заяви, че президентът Румен Радев има висок рейтинг защото е добър държавник. Той направи този коментар в интервю за електронното издание Епицентър.бг. Представяме ви част от него.

Andei Raichev

– В атаките, които ГЕРБ предприема срещу президента, непрекъснато се съдържа намека, че Румен Радев може да направи политически проект. Вярвате ли, че това е възможно?

– Трима от четири български президенти са правили политически проект. Четвъртият също чувам, че се е засилил.

Основната обща характеристика на тези проекти е една: провал. Желю Желев – авторът на демокрацията в някакъв смисъл, начело на СДС, морално чист човек, се опита да направи партия и резултатът бе 14 000 гласа.

Петър Стоянов – бивш президент, авторитетен, оглави партия и то не е коя и да е, а СДС. Съдбата на СДС също я знаем. На Георги Първанов АБВ му изяде главата. Не става.

Гледам, че и господин Плевнелиев много се е активизирал. Може и той да си прави сметка да оглавява нещо. Мога да му предскажа: няма да влезе в парламента.

Президентът е друг вид фигура. Ако генерал Радев е загубил ума си, ще последва предшествениците си.

Около него обаче има много хора, които се хранят от политическата му кариера и се питат: “Какво ще правим после?!”. Сигурно на някой му идва мисълта “дайте президентът да направи партия и ние около него”. По тази причина има много “доброжелатели”, които му го внушават, анализират, показват цифри, всичко звучи много добре.

Те разчитат, че той е загубил връзка с реалността. Президентът не е сложен там (от народа) за партия. Той е избран там за България. По тази причина когато слезе обратно на партийно ниво, следва провал.

Ако неговият антураж надвие неговия инстинкт за самосъхрание, ще си плати. Но не ми се вярва. Президентът ми изглежда умен, балансиран, спокоен, пилот, свикнал на бързи решения.

– Какво се оглежда в неговия устойчиво висок рейтинг?

– Първо, не се замеси в нито един скандал. При скандала с изтребителите никой не е казал „ти взимаш пари оттам“. Всички обясняваха, че като пилот е пристрастен и т.н. Ако питате мен, Радев беше прав. Но и тези, които смятат, че не е прав, не твърдят „ти взимаш рушвети от шведите“.

Второ, не може да се каже, че той започна веднага да работи в полза на БСП. В никакъв случай. По някои въпроси позициите им съвпадат, по други дори е по-критичен от БСП. Но не е маша на Нинова, както го подозираха.

– Не е маша и на Русия, както го подозираха.

– Това е друго предварително обвинение, на което той се смееше и казваше: „Хора, аз съм натовски генерал“. По рефлекс се смяташе, че генералите са проруски. Нищо такова няма. Човекът е пробългарски.

Имаше много тежка ситуация с патриарха на Русия. Много тежка. Държа се прекрасно и достойно. Има всички основания да има висок рейтинг. Хората го харесват. Той е добър президент.

Съдбата му е такава, че трябваше едновременно да се прояви и като президент, и като премиер още в самото начало на мандата си. Не дай боже, да има нова криза. Но като вземем предвид факта, че тогава все още не беше политик, а генерал, се справи добре. Предполагам, че ще вземе завоите.

– Конфликтът му с ГЕРБ се пренесе и лично към Борисов. Защо?

– Конфликтът протича с припламвания. Въпросът е да не прескачат прекалено много искри между него и Борисов. България трябва да пази единство, особено в тези тежки времена. В момента те не са тежки за България, но световните времена не са добри.

epicenter.bg

Споделете тази публикация! Дайте шанс и на приятелите си да бъдат информирани!

 

Подобни публикации


loading...

Вашият коментар

Червено © 2016 Tyxo.bg 

counter Frontier Theme