Преди 56 години става нещо изключително, днес нещата са доста по-тъжни

hora ulica Balgaria

На 2 април 1962 година се ражда 8-милионният българин. Това е може би най-чаканото бебе на социалистическа България – близо 24 часа фотографите не спрели да го снимат заедно с неговата майка.

60-те години на ХХ век са време, когато на всеки 9 минути в страната ни се е раждало по едно бебе…, информира “Канал 3”.

Печален рекорд по висока смъртност

Днес демографското положение в България е коренно различно. 56 години по-късно населението на България се е стопило до около 7 милиона души. От началото на прехода през 1989 година страната е загубила почти 2 милиона души. По-голямата част от тях са имигрирали в чужбина и вероятността да се завърнат отново в родината е нищожна.

Българите сме и сред рекордьорите по смъртност – 14,5 души на хиляда.

На този фон изключително мрачни изглеждат и прогнозите за бъдещето. Неотдавна Институтът за изследване на населението и човека към БАН излезе с доклад, според който до 2040 година българите ще намалеят с още 20-25%.

Прогнозата, която е съставена въз основа на данните на НСИ, Евростат, ООН и Световната банка, е представена на българското правителство. Според изследването, делът на младите хора до 20-годишна възраст ще се запази, докато на възрастните над 65-годишна възраст ще се увеличи значително. Хората в активна възраст, които чрез данъците си формират съществена част от пенсиите на възрастните си сънародници, ще станат по-малко.

Споделете тази публикация! Дайте шанс и на приятелите си да бъдат информирани!

Подобни публикации


loading...

Вашият коментар

Червено © 2016 Tyxo.bg 

counter Frontier Theme