Това ли ни чака? Ердоган рецитира Корана в “Света София” и то в навечерието на Великден

Президентът на Турция Реджеп Ердоган рецитира ислямска молитва в православния византийски храм “Света София”, който функционира като музей. Това съобщиха информационните агенции.

В реч при откриването на фестивал на изкуствата Ердоган издекламира първия стих на Корана. Той каза, че посвещавал молитвата на “душите на всички онези, оставили ни тази творба в наследство, най-вече на завоевателя на Истанбул“.

“Света София” е построена през VI век и е служела като престолна църква по време на Византийската империя. Когато турците нахлуват в Константинопол през 1453 година, те правят от православния храм – джамия. През 1935 година обаче основателят на турската светска република Кемал Ататюрк обявява “Света София” за музей.

Ислямисткото правителство на Турция, което се контролира от Ердоган, все повече коментира, че храмът Света София трябвало да бъде обърнат на джамия.

Поредната провокация на Ердоган явно цели да покаже, че той не изпитва особено уважение към християнската религия. Едва ли е случайно, че турският президент декламира ислямски молитви в един от най-известните православни храмове в навечерието на Великден?!

Споделете тази публикация! Дайте шанс и на приятелите си да бъдат информирани!

Подобни публикации


loading...

Вашият коментар

Червено © 2016 Tyxo.bg 

counter Frontier Theme