Депутат от ГЕРБ завлича държавата с близо 200 000 лева, подготвял се за кмет

pokum korupcia siva ikonomika plashtane na raka

Да продадеш фирма, задлъжняла към бюджета – на малоимотно лице, не би трябвало да е възможно. Поне така обявиха управляващите, когато през миналата седмица избухна скандалът с милиардите несъбран ДДС. От Национална агенция за приходите (НАП) бяха категорични, че за вписването на сделки се иска удостоверение за липса на задължения към тях.

Някои обаче явно са по-равни от другите пред НАП и Агенцията по вписванията, защото за депутата от ГЕРБ Димитър Гамишев номерът е минал, коментира изданието bivol.bg.

Dimitar Gamishev GERB

Малко преди да бъде избран за общински координатор на ГЕРБ Гоце Делчев в края на април 2016 година, Гамишев се отървава от фирмата си „Гамишев – НКБ“ ЕООД като я прехвърля на „Файнест Асошиътс“ ЕООД.

Днес “Гамишев – НКБ” ЕООД фигурира в списъка на големите длъжници на НАП, които нямат имущество, върху което могат да се наложат обезпечителни мерки. Фирмата дължи на хазната 195 774 лeва. Тя е добавена в позорния списък на НАП през август 2017,  но дълговете в особено големи размери са налице доста време преди това –  още докато Димитър Гамишев е неин едноличен собственик, сочат данни от годишния финансов отчет (ГФО) на фирмата.

Как при това положение е осъществено вписването на продажбата на фирмата в Агенцията по вписванията е загадка, но то е факт.

„Файнест Асошиътс“ ЕООД е фирма с 2 лева капитал и е регистрирана в Ловеч на ул. Шипка 5А. Неин собственик и управител е някой си Георги Михайлов Георгиев. Това лице е управител на 93 фирми и собственик на 53 дружества, показва справка в Търговския регистър. А на адреса на „Файнест Асошиътс“ в Ловеч на ул. Шипка 5А са регистрирани общо 23 фирми.

rsz_gamishev_dogovor_izmama

Проверка на bivol.bg е показала, че поне 10 от фирмите на Георги Георгиев дължат суми от порядъка на десетки и стотици хиляди левове на НАП. Всичко това говори недвусмислено, че Гамишев е продал фирмата си на професионален „сламен човек“ с пълното съзнание, че го прави, за да избегне плащането на данъци. Сега НАП може да се надява единствено да прибере от Георги Георгиев на босия цървулите, или тихомълком да отпише вземането. От централата на ГЕРБ са отказали коментар по този случай, пише segabg.com.

Заради отписване на такива несъбираеми данъчни борчове, само от ДДС хазната е обедняла с 5 милиарда лева за последните няколко години. Това показаха данни, които бяха огласени през миналата седмица.

rsz_programa_za_razvitie_na_selskite_raioni

Димитър Гамишев не е човек, който е затруднен финансово, за да не може да си плаща данъците. Преди да стане шеф на местната структура на ГЕРБ и депутат, той е строителен предприемач и член на ГЕРБ – Предприемачи. По това време бизнесът на неговото семейство процъфтява. Същата тази фирма – “Гамишев – НКБ”, според информационната система “Дакси” отчита внушителни нетни приходи от продажби  – 1,7 млн. за 2013 г. 1,2 млн. за 2014 и 3,5 млн. за 2015 година. През 2012-а съпругата на Гамишев – Боянка, е получила близо 400 000 лева европейско финансиране от Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) за къща за гости в село Гайтаниново. Неговата снаха Ангелина Гамишева пък е взела от същата програма близо 300 000 лева за къщи гости в село Лещен.

В средата на миналата година главният прокурор Сотир Цацаров поиска имунитета на депутата от ГЕРБ, след като той стана обвиняем за убийство на пешеходец при шофиране с превишена скорост. Наскоро Гамишев получи 2-годишна условна присъда по това дело.

Въпреки тези “проблеми” новият политик от ГЕРБ явно не се притеснява и се готви да се кандидатира за кмет на Гоце Делчев, твърди регионалното издание viaranews.com. Той вече лобирал неговата кандидатура да бъде издигната от ГЕРБ.

bivol.bg / viaranews.com / segabg.com

Споделете тази публикация! Дайте шанс и на приятелите си да бъдат информирани!

Подобни публикации


loading...

Вашият коментар

Червено © 2016 Tyxo.bg 

counter Frontier Theme