Президентът Радев със силна реч в памет на българите, които са избити от турците в Тракия

prezident Radev

В деня на посещението на турския президент Реджеп Ердоган във Варна за срещата Европейски съюз – Турция, държавният глава Румен Радев поиска на нея да бъде поставен въпросът за обезщетенията на тракийските бежанци и за ненамеса на управляващите в Анкара във вътрешните ни работи.

Разрушените домове и прекършените съдби на тракийските българи не успяха да изпепелят родовата памет и надеждата, че справедливостта някой ден ще възтържествува“, каза Румен Радев.

Преди 105 години на днешния ден, камбаните на храма „Александър Невски” възвестиха падането на Одрин. Тази славна военна победа бе триумф на българския национален дух, въплътен във войниците и командирите по бойните полета на Тракия. Но тази победа остана в хрониките. Последва я политическо поражение, довело до една от най-големите национални трагедии – преследването, изтреблението и разорението на тракийските българи“, заяви държавният глава.

По повод годишнината в столичния храм “Св. Николай Софийски-Нови” беше отслужена панихида в памет на българските войни, загинали по тракийските полета.

В поклонението взеха участие още вицепремиерът Валери Симеонов, кметът на София Йорданка Фандъкова, лидерът на БСП Корнелия Нинова, лидерът на БСП-София Калоян Паргов, народни представители, общински съветници и десетки граждани.

Споделете тази публикация! Дайте шанс и на приятелите си да бъдат информирани!

 

 

Подобни публикации


loading...
  1. С Уважение, С Респекти с радост….ВИ благодариме ПРЕЗИДЕНТ РАДЕВ за ДОСТОЙНАТА ВАЩА позиция и в днешният ден!!!!!!!!!! За голямо сажаление имаме Премиер който епослушник на външни за Държавата ни интереси и едва ли днес във гр. Варна ще постави толкова Важни за Държавата НИ въпроси……иии….ДО КОГА е е на този висок пост !!!!!!!!!!!!!!! по-бързо да си ходи !!!!!!!!!!!!!!!

Вашият коментар

Червено © 2016 Tyxo.bg 

counter Frontier Theme