Любка Качакова: Бакърджиев може да бъде съден за разрушаването на мавзолея на Георги Димитров

mavzolei Georgi Dimitrov

“Мавзолеят на Георги Димитров трябваше да бъде преобразен и използван. Там са вложени милиони. Това – да съборим сграда и да използваме после подземията й, звучи наистина безумно”. Това заяви пред “Нова телевизия” бившият заместник-министър на екологията, а преди това на икономиката – Любка Качакова.

rsz_lubka_kachakova

Според юристи Бакърджиев може да бъде съден. Той е подписал за унищожаването на една сграда, която не му е бащиния“, смята тя.

Къде го тоз титан на валяците?! Къде е лицето Евгени, който се катереше по покривите да гледа събарянето на Мавзолея? Искам да му връча кирка и лопата. Да го пусна в подземията и той собственоръчно да ги превърне в “художественото пространство”, за което сега напоително ни осведомяват сутрин, обед и вечер…“. Това написа Качакова във “Фейсбук” по адрес на бившия вицепремиер и министър на регионалното развитие и благоустройството в правителството на Иван Костов.

Metodi Andreev

Тази сграда беше символ на всичко онова, което ние намирахме за неприемливо“. Това коментира бившият депутат от СДС и ГЕРБ и ексшеф на комисията по досиетата Методи Андреев, който също участва в дискусията в студиото на “Нова Телевизия”. Припомняме, че той беше в основата на закона за премахването на комунистическите символи и паметници.

По негово мнение мавзолеят е бил взривен “непрофесионално” и “гротескно”.

Разрушаването на Мавзолея не е чак такава загуба. Някои сгради, които са символи, трябва да бъдат премахнати. Сега го няма и обществото е разделено. Представете си, ако го имаше. Той беше натоварен с изключителен негативизъм заради мумията, която беше там”, подчерта той.

В центъра на София – столицата на една православна държава, да има гроб е недопустимо“, убеден е Андреев.

Мавзолеят на Георги Димитров е построен през 1946-а година, веднага след смъртта на комунистическия ръководител. Масивната сграда е вдигната за рекордните 6 дни. 50 години по-късно бързото строителство се оказва изключително издръжливо. Пак 6 дни трябват, за да бъде съборен един от най-ярките комунистически символи в центъра на София. Събарянето става по нареждане на строителния министър в правителството на СДС Евгений Бакърджиев, който по това време е и вицепремиер. “Повечето неща, които ни разделят в тази държава, трябва да вече да не ни пречат“, аргументира се тогава той. 

Обществото е разкъсано – на сини и червени, на поддръжници и на противници на идеята за заличаването следите на Мавзолея. Така са и партиите в 38-то Народно събрание. На 21-ви август 1999-та година първият взрив оглушава софийските улици.

Опитът се оказва неуспешен. Детонацията успява единствено да наклони сградата. Следващите 6 дни преминават с нови взривове и нови опити сградата да бъде заличена. И тя пада – на 27-и август.

Споделете тази публикация! Дайте шанс и на приятелите си да бъдат информирани!

Подобни публикации


loading...

Вашият коментар

Червено © 2016 Tyxo.bg 

counter Frontier Theme