Това са част от най-тайните места в бившия Съветски съюз, някои са секретни и днес

ruski sekreten grad

В бившия СССР секретните бази и градчета са били десетки и са били пазени в тайна от обществото. Цели градчета са били обвити в тайна и не са присъствали на картата на огромната страна. Истината за тях излиза чак след краха на СССР, пише “Дарик нюз”.

Остров Възраждане – Аралск 7

Остров Възраждане в миналото действал като опитно поле за съветските бактериологични оръжия. Там е имало и база на няколко военноморски и въздушни поделения, както и на научни центрове. И до днес подробностите за работата им са класифицирана информация. Днес остров Възраждане става част от континента поради пресъхването на Аралско море.

Балаклава – Обект 825 ГТС

Този огромен секретен обект, служещ за подземна база за подводници в Балаклава в Крим, е известен още като Обект 825 ГТС. Строителството му започва през 1957 година, когато Студената война между СССР и САЩ е в разгара си.

В случай на нужда базата е можела да побере до 14 подводници и да ги ремонтира в огромните тунели. Тя била проектирана да издържи на ядрена атака с атомни бомби с мощност до 100 килотона.

Днес базата е отворена за посетителите и работи като музей.

Скрунда 1

Секретният град е разположен в бившата съветска република Латвия. Там са живеели над 5000 души. Градът е имал ключова роля във военната стратегия на СССР. Там били разположени радарите “Днепър М” и “Днестър М”. Те трябвало да следят дали към СССР не летят балистични ракети.

През 1990-те Скрунда 1 е изоставен и се превръща в “призрачен” град.

rsz_savetski_radar_latvia

Радиокомплексът “Сура”

Първоначално изследователският център с йоносферен нагревател “Сура“ е създаден за военни цели. Там се проучват нови методи за военно въздействие върху климата и това продължава до 1977 г., когато ООН забранява подобни изследвания с резолюция. След това “Сура” се използва само за изучаване на йоносферата.

Свредловск 45

Секретният град Свредловск 45 е основан близо до местния завод за обогатяване на уран. През 1960 година недалеч от Свредловск 45 е свален американски шпионски самолет U-2. Лесной (както е известен Свредловск 45) днес е затворен град.

Арзамас 16

Арзамас 16 е град, в който са създавали съветски ядрени оръжия. Дълго време той е толкова секретен, че на жителите му е било забранено да го напускат. Днес градът продължава да е затворен. В него все още се провеждат изследвания на ядрени оръжия.

Загорск 6 и Загорск 7

В Загорск 6 в миналото са се занимавали с разработване на бактериологичните оръжия. Там са били създадени едни от най-опасните щамове на смъртоносни вируси за военни цели. В близкия град Загорск 7се занимавали с разработването на секретни оръжия.

Загорск 6 остава затворен и до днес.

dariknews.bg

Споделете тази публикация! Дайте шанс и на приятелите си да бъдат информирани!

loading...

Вашият коментар

Червено © 2016 Tyxo.bg 

counter Frontier Theme