Проучване: Много българи избират да живеят по времето на Тодор Живков

todor-ghivkov

Близо половината от българите предпочитат да живеят по времето на социализма. Това става ясно от национално представително проучване на изследователски център “Тренд”.

Поставени в ситуация да избират, в кой период биха предпочели да живеят – в сегашния, след 10 ноември 1989 година или в този преди промените, респондентите са разделени на две големи групи. Двата периода са предпочитани по точно 41% от анкетираните.

Данните от изследването сочат, че само една пета от анкетираните българи на възраст между 18 и 39 година имат желание да живеят по време на социализма в България, докато над две трети от хората над 60 години биха предпочели периода преди 10 ноември.

 

rsz_sociologichesko_prouchvane_rezualtati

41 процента от всички анкетирани са отговорили, че предпочитат живота преди 10 ноември 1989-а година. Точно толкова от участниците в проучването харесват живота в България след тази дата.

Трябва да бъде отбелязано, че по-младите хора не са живели по времето на социализма и по-трудно могат да преценят – дали биха живели тогава.

Todor Givkov portret

Всички участници в изследването са запознати с личността на Тодор Живков. 41% от тях отговарят, че отношението им към него е положително. 33% остават неутрални, избирайки възможната опция “нито положително, нито отрицателно” и едва 18% от респондентите имат отрицателно отношение към него. Най младите обаче имат по-скоро отрицателно отношение към тях.

Оказва се, че при повечето от запитаните са изразил положителното отношение към Желю Желев. Андрей Луканов и Петър Младенов събират най-много отрицателни оценки.

Споделете тази публикация! Дайте шанс и на приятелите си да бъдат информирани!

loading...

Вашият коментар

Червено © 2016 Tyxo.bg 

counter Frontier Theme