40 години от най-тежката самолетна катастрофа в България. Сред загиналите са наши спортни звезди

rsz_samoletna_katastofa_gabare_balgaria_1978_godina

Днешната дата е мрачна за Българската гражданска авиация. Точно преди 40 години – на 16 март 1978-а, става най-тежката самолетна катастрофа в България.

Пътнически самолет – „Ту-134“, на нашата авиокомпания „Балкан” се разбива до село Габаре край Бяла Слатина, на 130 километра от София. На борда му се намират 7-членен екипаж и 66 пътници. Всички те загиват.

rsz_zgulieta_shishmanova_zaginala

Самолетът изпълнява редовен полет по маршрут София – Варшава. Излита и започва да набира височина. След 10 минути обаче, преминавайки височина от 4900 метра, неочаквано се обръща на 135 градуса и започва остро да се снижава. След това се врязва в скала край село Габаре, при което е напълно разрушен.

Причината за катастрофата не е установена официално. Съществува версия, че на полета на самолета – по някакъв начин, са оказали въздействие самолети на военновъздушните ни сили – с попътна струя, сблъсък във въздуха и пр. Това обаче не е доказано. Има и подозрения, че самолетът се е разбил поради атентат.

Сред загиналите са момичета от националния ни отбор по художествена гимнастика и тяхната прочута треньорка – Жулиета Шишманова.

На борда на злощастния самолет е и тогавашният полски министър на културата – Януш Вилхелми.

rsz_tu_134_samolet

“Туполев” – “Ту-134”, е съветски пътнически самолет за средни и къси разстояния. Разработен е в началото на 60-те години на миналия век. Влиза в серийно производство през 1966-а и е произвеждан до 1984 година в Харковския авиостроителен завод.

Той е един от най-разпространените самолети, разработвани в Съветския съюз.

Споделете тази публикация! Дайте шанс и на приятелите си да бъдат информирани!

Подобни публикации


loading...

Вашият коментар

Червено © 2016 Tyxo.bg 

counter Frontier Theme