Преди 74 години 12 антифашисти са убити край Ботевград, без съд и присъди

rsz_pametnik_ubitt_iataci

В злокобната нощ на 13 март 1944 година 780 жандармеристи, полицаи и агенти на полицията блокират селата Рашково, Литаково, Радотина, Игнатица и Новачене край Ботевград.

Училищната сграда в Рашково е превърната в полицейски участък. Там са задържани 251 души от селото и околните махали. Те са подложени на нечовешки мъчения и жестоки побоища.

На 14 март част от арестуваните са изпратени в щаба на жандармерията в село Литаково.

На петия ден – от началото на акцията, полицаите решават без съд и присъда да разстреля 12 от задържаните. Палачите са убедени, че няма да изтръгнат от тях никакви самопризнания.

rsz_pametnik_na_ubiti_iataci_krai_botevgrad

Една жена и 11 мъже – от селата Рашково, Новачене, Литаково, Радотина и Игнатица, са закарани в местността Брезовица. Това е усойно и труднодостъпно място в Балкана, над село Литаково. Целта на палачите и била, че така ще скрият своето престъпно деяние.

Изправят заподозрените, че са ятаци на партизаните в района, на 100-метрова отвесна скала. Командващият на екзекуцията издава заповед – “Огън!”, но се случва чудо – никой от арестуваните не пада. Войниците просто стрелят във въздуха.  Тогава офицерът ги заменя с по-коравосърдечните жандармеристи. Те разстрелват хората, които изобщо не са съдени или осъждани. Героинята и 11-те герои политат от скалата в пропастта.

balkanec.bg

Споделете тази публикация! Дайте шанс и на приятелите си да бъдат информирани!

Подобни публикации


loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Червено © 2016 Tyxo.bg 

counter Frontier Theme