Изявен представител на БСП оглави парламентарна комисия, тя ще разследва далаверите около ЧЕЗ

CHEZ energetika

Народните представители създадоха Временна комисия за установяване на всички факти и обстоятелства във връзка с приватизацията и планираната продажба на дружествата на “ЧЕЗ Груп” в България.

Gzelio Boichev

Комисията ще бъде оглавена от заместник-председателят на парламентарната група на “БСП за България” Жельо Бойчев. От същата група в нея влизат и Крум Зарков, и Таско Ерменков. Другите парламентарни групи също имат по трима представители в комисията.

Предложението за нейното формиране беше на парламентарната група на “БСП за България”. По време на обсъждането се разбра, че ГЕРБ имат допълнение – да се разследва не само продажбата на електроразпределителното дружество сега, но и приватизацията му през 2004 година. Това предложение беше прието и от “БСП за България”.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова лансира идеята за анкетна комисия за ЧЕЗ преди три седмици. Тогава гръмна скандалът около продажбата на “ЧЕЗ България” на фирмата на Гинка Върбакова.

Преминаването на собствеността на дружеството в ръцете на неясни собственици – при неизяснени обстоятелства и непрозрачно финансиране, е недопустимо от гледна точка на националната сигурност“, мотивира предложението на левицата депутатът Драгомир Стойнев.

Имаме и доста съмнения около тази сделка. Не може Народното събрание да остане безучастен свидетел на случващото се в стратегически сектор, какъвто е енергетиката. То е длъжно да упражни всички факти и обстоятелства около фирмата купувач“, допълни Стойнев.

Нямаме никакви притеснения по евентуален дебат, който трябва да бъде проведен в Народното събрание. Доказахме го с извънредните заседания на Комисията по енергетика, където бяха изслушани всички“, каза от своя страна председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов.

Подхлъзваме се по популизма“, възрази депутатът от ДПС Рамадан Аталай.

Споделете тази публикация! Дайте шанс и на приятелите си да бъдат информирани!

Подобни публикации


loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Червено © 2016 Tyxo.bg 

counter Frontier Theme