Известен бивш наш разузнавач: Кога български държавник ще каже на Ердоган, че дължи извинение на българите?

general ot zapasa Todor Boiadgiev

Турският президент си следва неоосманската идеология. Той прави това, което смята, че е необходимо за неговата държава. Но тук възниква въпросът – кога българските управляващи ще започнат да говорят за българските духовни граници?

Това каза бившият разузнавач ген. о.з. Тодор Бояджиев пред bTV. Той коментира думите на турския президент Ердоган, който в края на миналата седмица изрази претенциите на Турция към българския град Кърджали: Ердоган отново изрази претенциите на Турция към голям български град 

Ген. о.з. Бояджиев риторично попита: “Кога български държавник ще се изправи и ще каже на Ердоган, че дължи извинение на българския народ?! Народът ни е бил гонен с огън и меч от териториите си. Лозенград е бил християнски град, населен предимно с българско население. Името му неслучайно е “Градът на 40-те черкви”. Трябва да развиваме добри отношения, но не за сметка на премълчаване на историята. Народ, който не помни историята си, е обречен на изчезване“.

Никой не иска преразглеждане на миналото, но трябва да се градят добри отношения. Има една закачка на съдбата – на 26 март чакаме Ердоган във Варна – да се срещне с началниците от Европа под домакинството на България. Това се случва в Деня на Тракия и трябва да се направи преклонение пред жертвите от 1912-1913 година“, обърна внимание ген. о.з. Бояджиев.

Честването е под патронажа на президента Радев и той ще произнесе слово. Ще се получи така, че премиерът Борисов ще е с Ердоган във Върна, а президентът Радев ще почита паметта на тракийците, прогонени от Османската империя. 60 000 са убитите българи в онези времена, 200 000 са прогонени от домовете си, а имуществото им е разграбено“, подчерта бившият разузнавач.

Той беше депутат в 39-ото Народно събрание от гражданската квота в БСП и представляваше Съюза на Тракийските дружества.

Споделете тази публикация! Дайте шанс и на приятелите си да бъдат информирани!

Подобни публикации


loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Червено © 2016 Tyxo.bg 

counter Frontier Theme