Влиятелно чуждестранно издание със силна критика към сделката на Гинка за ЧЕЗ

rsz_varbakova_v_parlamenta_chez

В България театралното винаги е било силно“. Това пише балканският кореспондент на влиятелния австрийския вестник “Дер Щандард” Маркус Бернат в репортаж за скандалната сделка, при която Гинка Върбакова от Пазарджик купува активите на ЧЕЗ в България.

Върбакова просто прикрива сделка на олигарсите в България – хората, които реално контролират икономиката и политиката в страната“, пише Бернат. Авторът отбелязва, че официално семейната фирма на Върбакова купува ЧЕЗ, но никой в България не вярва на това.

Цитиран е анонимен австрийски бизнесмен, който казва: “Човек си мисли, че е свършило и после отново се случва нещо. Нищо не сте разбрали“.

Цената на електроенергията е политическа тема в страна, където мнозинството от хората са станали по-бедни от членството в Европейския съюз насетне. 23 на сто от българите – според последното проучване за 2016 година, живеят под линията на бедността, а през 2008 година са били 21%“, се казва в статията.

От икономическия растеж голяма част от българите не получават нищо”, а “по-голямата част от над 2 милиона пенсионери в страната преживяват само благодарение на зеленчуковите си градини и с помощта на децата си“, пише още Бернат.

Според него оттеглянето на ЧЕЗ от България е “лош сигнал“. Бивш директор на българското поделение на чешката компания казва, че “очевидно нещо в страната не е наред“.

Цитиран е бившият министър на правосъдието Христо Иванов, който казва, че “премиерът Борисов е доразвил властовия модел от времето на Живков в бюрократичен елит, който знае как да обслужва властовия апарат и който имитира придържането към законите, но следва собствена логика“.

Споделете тази публикация! Дайте шанс и на приятелите си да бъдат информирани!

loading...

Вашият коментар

Червено © 2016 Tyxo.bg 

counter Frontier Theme