Още един бивш министър на Бойко Борисов отива на съд, обвиняват го за щети в огромни размери

rsz_prokuratura

Петър Москов, който беше здравен министър във втория кабинет на Бойко Борисов, ще отговаря пред Специализирания наказателен съд по три обвинения. Те са във връзка с ваксините “Пентаксим”, “Еувакс Б” и “Тетадиф, които през 2015 година бяха внесени от Турция по разпореждане на Москов.

rsz_moskov

Софийската градска прокуратура внесе в Специализирания наказателен съд обвинителен акт срещу Москов, срещу неговия тогавашен заместник Адам Персенски и срещу трима души от държавната фирма “Бул Био НЦЗПБ” ЕООД.

Разследването по този случай започна, малко след като вторият кабинет на Борисов подаде оставка през ноември 2016 година. Тогава на разпит в Столичното следствие бяха извикани няколко министри и дори премиерът.

Москов е обвинен в три престъпления. Първото е за това, “че на 9 юли 2015 година в качеството си министър на здравеопазването не е изпълнил служебните си задължения, като е приел “дарение” от Министерството на здравеопазването на Турция – 100 хиляди дози ваксина за деца “Пентаксим -0.5 мл.” и 100 хиляди дози ваксина за “Хепатит Б” – “Еувакс Б”. Те не са разрешени за употреба на територията на България. Поради това не биха могли да отговорят на нуждите на имунизационния календар в страната“, посочват от прокуратурата.

Заключението на държавното обвинение е, че “от тези действия на министъра са настъпили вредни последици за министерството, оценявани на 325.2 милиона лева и неимуществени вреди, които се изразяват в създаване на недоверие в авторитета на министерството. Това определя деянието като особено “тежък случай“.

Второто престъпление, с което Москов отива на съд, е за сключване на неизгодна сделка. Според прокуратурата “бившият здравен министър в съучастие, като помагач умишлено е улеснил сключване на неизгодна сделка с “Бул Био НЦЗПБ” ЕООД за дарение на 5 милиона дози ваксини “БЦЖ”. От това са произтекли значителни вреди за “Бул Био” ЕООД в размер на 427 788,31 лв. с ДДС, 2097, 96 лв. застраховки и 12 221,22 лв. транспортни разходи“.

Третото обвинение срещу бившия здравен министър е за безстопанственост. Според държавното обвинение през “периода 20 юни 2016 г. – 1 юли 2016 г., като министър на здравеопазването и принципал на “Бул Био НЦЗПБ” ЕООД, Москов не е упражнил достатъчно контрол върху работа на лица, на които е възложено управлението на обществено имущество. От това са произтекли значителни щети в размер на 110 003, 46 лева“.

В резултат на престъпното бездействие на П.М. е допуснато в база на “Бул Био” в квартал Суходол в София да бъде произведена и съхранявана ваксина “Тетадиф”, без Изпълнителната агенция по лекарствата да е била уведомена и без да е дала разрешение за нейното производство конкретно в тази база на “Бул Био” ЕООД“, обявиха от прокуратурата. Те са категорични, че по този начин са осъществени значителни разходи за производството на ваксината, без да са спазени нормативните изисквания.

Споделете тази публикация! Дайте шанс и на приятелите си да бъдат информирани!

Подобни публикации


loading...

Вашият коментар

Червено © 2016 Tyxo.bg 

counter Frontier Theme