Един завод от времето на социализма, който даваше работа на 1500 души, вече го няма

rsz_bivsh_zavod_stomaneni_trabi_septemvri

Списъкът на водещите индустриални предприятия у нас, които са създадени през социализма и прекратили своето съществуване след него, е много дълъг. Повечето от тях бяха затворени под предлог, че прилагат остаряла технология на производство и съответната липса на пазари за продукцията им след краха на Съвета за икономическа взаимопомощ (СИВ). Друг е въпросът, че почти никой от стопанските ръководители след 1989 година “не си мръдна пръста”, за да ги запази, като се намерят подходящите инвеститори, а предпочетоха да ги унищожат в замяна на тлъсти комисионни.

Едно от тези предприятия започва да се строи през 70-те години на миналия век в землището на село Варвара край град Септември в област Пазарджик, пише електронното издание socbg.com.

Заводът за стоманени (спиралошевни) тръби е изграден върху площ от над 500 000 кв.м. Създаден е с помощта на Съветския Съюз и е пуснат в експлоатация през 1978 година. Благодарение на неговата продукция е изградена 70% от газовата мрежа на страната до 1990 година. Листовата стомана за тръбите се е произвеждала в комплекса “Кремиковци” в София (друго унищожено предприятие) по оригинална технология, създадена от научноизследователските институти на БАН и на завода.

proizvodstven ceh stomaneni trabi socializam

Заводът за стоманени тръби край град Септември е най-големият на Балканите. През 80-те години на миналия век в него работят 1500 души от региона.

Любопитен факт е, че на наша територия са положени 70 хил. т. газопроводни тръби. От тях 50 хил. т. са от българска стомана, произведени от завода край Септември. Другите 20 хил. т. са стоманени (правошевни) тръби, които внасяме от други държави. От 13-те аварии с газови тръби у нас, станали до 1990 година – всички са при вносните тръби и нито една от българските, твърди socbg.com.

Тръбите, произведени в Завода за стоманени (спиралошевни) тръби, показват якостни свойства, които надвишават изискванията 4880-79 на тогавашния Български държавен стандарт, респективно на американския Х 52 на API.

Въпреки това след 10 ноември 1989-а година заводът край Септември постепенно е изоставен под претекст, че бил с остаряла технология. Предприятието натрупва дългове, които не може за покрие и е затворено. Обявено е за продажба от НАП няколко пъти, но купувач не е намерен.

zavod Stomaneni trabi krai Septemvri

Социалистическата гордост днес е разграден двор

Заводът е закрит окончателно през 2012 година. През 2013-а редица медии съобщиха, че халетата, сградите и оградите са разграбени. За броени дни стотици тонове метални конструкции и кабели са нарязани и изнесени от цигани, без да им е потърсена никаква отговорност. За голяма част от бившите служители на завода остава притеснението, че когато дойде време да им дотрябват документи за пенсиониране, няма да има как да си докажат стажа там, защото всичко е изгубено и безвъзвратно унищожено.

socbg.com

Споделете тази публикация! Дайте шанс и на приятелите си да бъдат информирани!

Подобни публикации


loading...
  1. Ако завода е бил перспективен да са го лапнали

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Червено © 2016 Tyxo.bg 

counter Frontier Theme