Помните ли Международната детска асамблея “Знаме на мира”

rsz_zname_na_mira

1979 година е обявена от ООН за Международна година на детето – с надеждата, че децата и младите хора ще съградят свят, в който децата няма да гладуват и няма да се страхуват. Като много грандиозни кампании и тази можеше да остане само едно хубаво пожелание.

rsz_ludmila_jivkova_zname_na_mira

Тогава обаче социалистическа България предлага една прекрасна идея – асамблея, в която деца от всички страни на света се събират, за да творят заедно. Автор на идеята за “Знаме на мира” е тогавашния министър на културата Людмила Живкова. С тази инициатива дъщерята на Тодор Живков става фактор и в международната политика.

Въпреки тоновете кал, с която беше пакетирано “онова време”, много българи помнят инициаторката на Асамблеята с добро, пише изданието „Земя”.

Историята на една добра инициатива

На 21.12.1976 година – по случай 20-годишнината от приемането на Декларация на ООН за правата на детето, Общото събрание на Световната организация обявява 1979 година за Международна година на детето. България не само подкрепя това решение, но по предложение на Людмила Живкова започва организирането на първата Международна детска асамблея “Знаме на мира”.

Патрон на първата Асамблея е Амаду Мхтар М’ Боу – генерален директор на ЮНЕСКО. Тя е реализирана от Международен инициативен и организационен комитет, оглавен от Людмила Живкова.

rsz_kambanite_zname_na_mira_sofia

Първата Международна детска асамблея “Знаме на мира” събра на среща в България 2500 деца от 77 страни. Тогава е открит монументът “Знаме на мира” в София. На него са изложени камбани, подарени на децата от различните държави, които изпращат участници в Асамблеята.

В Народното събрание се провежда и Първият световен детски парламент. В него участват деца от 77-те страни, които се включват в Международната детска асамблея “Знаме на мира”. Той приема “Писмо обръщение” до децата от целия свят. На 34-тата сесия на Общото събрание на ООН – “Писмото обръщение” е разпространено като официален документ.

През септември 1980 година в София по повод годишнината от Първата асамблея се провежда среща на 214 млади творци от 89 страни. Честването на годишнината е отбелязано в над 60 страни по света с концерти, изложби и конкурси за детско творчество.

През 1982, 1985 и 1988 година в София се провеждат още три Международни детски асамблеи и четири срещи на децата от цял свят. В тях участват общо над 1800 деца от 138 държави. Девиз на международното движение “Знаме на мира” е “Единство, Творчество, Красота”.

Ludmila Jivkova

Движението има общопризнат хуманен характер и няма политическа насоченост. Прието е като нова форма на дипломация и сътрудничество в името на мира. Освен от ООН и ЮНЕСКО – “Знаме на мира” е подкрепено и от УНИЦИФ, ИНСЕА, както и от други международни организации.

Световни лидери през 80-те години на миналия век, сред които Курт Валдхайм, Хавиер Перес де Куеляр, Роналд Рейгън, Горбачов, папа Йоан Павел II, изпращат приветствия до софийските Асамблеи и подкрепят идеята – децата да творят в мир за мира.

Споделете тази публикация! Дайте шанс и на приятелите си да бъдат информирани!

Подобни публикации


loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Червено © 2016 Tyxo.bg 

counter Frontier Theme