Кога и къде за първи път отбелязват Деня на жената

rsz_18_mart_1909_new_york_protest_zgeni

В много страни по света днес (8 март) се отбелязва Международният ден на жената. Празникът е посветен на защитата на правата на жените, както и на икономическите, политическите и обществените постижения на нежния пол.

Идеята за създаване на Международен ден на жената се появява след бурната индустриализация в началото на 20 век и исканията за подобряване на условията за труд.

За първи път Денят на жената е отбелязан на 23 февруари 1909 година  в САЩ. Това става по инициатива на Американската социалистическа партия.

Календарната дата се свързва с първия масов протест на трудещи се жени. Той се е състоял на 8 март 1857 година в Ню Йорк.

През следващите години се организират нови протести, най-известният от които е през 1908 година, когато през Ню Йорк преминава женско шествие с искания за по-кратък работен ден, по-добро заплащане и право на гласуване.

На 27 август 1910 година в Копенхаген се провежда първата международна конференция на жените, организирана от Социалистическия интернационал. На нея – по предложение на германската социалистка Клара Цеткин, се приема всяка година една от първите недели на пролетта да се празнува като ден на работничките и на международната им солидарност.

През 1977 година Генералната асамблея на ООН обявява 8 март за официален Ден на жената.

В България денят започва да се отбелязва и като Ден на майката след 1944 година.

 Споделете тази публикация! Дайте шанс и на приятелите си да бъдат информирани!

Подобни публикации


loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Червено © 2016 Tyxo.bg 

counter Frontier Theme