Чешка медия: Българският купувач на ЧЕЗ се задължава да помогне на Чехия до осъди България за стотици милиони евро

rsz_ginka_varbakoav_boiko_borisov

Договорът за продажба на електроразпределителното дружество “ЧЕЗ България” на фирмата на Гинка Върбакова от Пазарджик съдържа клауза, която изисква от купувача да окаже сътрудничество по делото на чехите срещу България в Международния център за уреждане на инвестиционни спорове. Това твърди чешкото издание “Хосподарски новини”, цитирайки източник от ръководството на CEZ в Чехия, пише vesti.bg.

Ако искът на ЧЕЗ срещу българската държава в базирания във Вашингтон арбитраж бъде удовлетворен, тогава обезщетението, което всички българи ще платим чрез данъците си, може да достигне близо 600 милиона евро.

Това е основната причина чешката компания да не желае да продаде бизнеса си в България на българската държава.

“Сега си представете как ще се съгласим собственик на българската ни компания да стане някой, срещу когото водим арбитражен спор за такава сума – просто не можем да го позволим”, посочва източникът на чешката медия.

Според “Хосподарски новини” в момента от ЧЕЗ подготвят нов “стратегически” вариант. Те били “съгласни” на продажба на контролен пакет от акции на българското правителство, ако то приеме да плати определено обезщетение по делото в арбитражния съд, въпреки че няма решение по него.

В повечето случаи дори подобен иск да бъде удовлетворен, отсъдените обезщетения са много по-ниски от максималните размери, така че от чешкото дружество не рискуват нищо.

При най-доброто за ЧЕЗ развитие на събитията, компанията може да спечели от продажбата на бизнеса си в България над половин милиард евро.

Междувременно чешкият заместник-министър на финансите Ондрей Ланда, който е член на надзорния съвет на ЧЕЗ и за когото се твърдеше, че е пратил на премиера Борисов данни за източниците на финансиране на сделката с  “Инерком България”, категорично отрече да е правил подобно нещо.

В момента собственикът на “Инерком” Гинка Върбакова е в Чехия, за да преговаря българската държава да закупи дял в “ЧЕЗ България”.

У нас официално беше обявено, че договорката между Борисов и Върбакова била –  “Инерком” и държавата да са партньори, но кабинетът да държи контрола над електроразпределителното дружество. Тя е в Прага, за да убеди ЧЕЗ да се съгласи с тази договорка.

Споделете тази публикация! Дайте шанс и на приятелите си да бъдат информирани!

Подобни публикации


loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Червено © 2016 Tyxo.bg 

counter Frontier Theme