Президентът Радев: Признателни сме към паметта на всеки руски воин!

rsz_prezident_radev_patriarsi_neofit_kiril

Българският и руският народ са свързани от дълбоки духовни и културни връзки. Голям принос за това имат Българската православна църква и Руската православна църква – още от делото на Светите братя Кирил и Методий и пренасянето на славянската писменост в Русия“, заяви президентът Румен Радев. Той се срещна в Президентството с Негово Светейшество Кирил – патриарх на Москова и на цяла Русия, преди той да отпътува снощи от България. В срещата участва и Негово светейшество Българският патриарх Неофит.

Убеден съм, че със своето дело православните църкви на двете държави ще продължат да допринасят за нашето културно и духовно сближаване“, заяви още президентът.

През последните години в Русия са построени хиляди православни църкви и манастири, а Руската православна църква развива активна социална дейност, насочена и към младите хора“, посочи патриарх Кирил.

Държавният глава оцени високо участието на руския патриарх в тържественото отбелязване на 140-годишнината от Освобождението на България. Румен Радев подчерта, че народът ни пази спомена за Руско-турската освободителна война от 1877-1878 г. и България уважава паметта на воините, загинали за нейното освобождение.

Така както църквата се бори за душата на всеки човек, така и ние сме признателни към паметта на всеки воин, сражавал се в руската армия под знамената на император Александър II и загинал за българската свобода, независимо от неговата националност“, подчерта държавният ни глава.

Патриарх Кирил оцени високо ролята на българския държавен глава, който не е допуснал да бъде преиначена историческата истина в България за Освободителната война от 1877-1878 година.

Паметта за героичната борба на руси и българи за освобождението на православна България е особена страница за историята на нашите народи. И затова бих искал да помоля и Вас и българските институции да съхраняват тази памет, независимо от политическата конюнктура“, заяви патриарх Кирил.

Споделете тази публикация! Дайте шанс и на приятелите си да бъдат информирани!

Подобни публикации


loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Червено © 2016 Tyxo.bg 

counter Frontier Theme