Осъдена за конфликт на интереси е назначена на важен пост, от който зависи здравето на милиони българи

rsz_penkova_skandalen_zamestnik_shef_na_zdravnata_kasa

Назначиха за подуправител на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) д-р Йорданка Пенкова, която е осъждана за сключване на договори, с които е облагодетелствала свои роднини.

Пенкова временно ще управлява Здравната каса, защото управителят й проф. Камен Плочев е в болнични след скандал с министъра на здравеопазването Ананиев.

Йорданка Пенкова управлява РЗОК в Шумен цели пет мандата. През 2013 година обаче тя беше осъдена за конфликт на интереси, пише Dir.bg.

В качеството си на шеф на Регионалната здравна каса тя е сключила 4 договора за оказване на извънболнична медицинска помощ с Частна психиатрична клиника “2000 – ООД”.  В това не би имало никакъв проблем, ако не броим факта, че 97% от капитала в дружеството притежават бащата и сестрата на Пенкова. Така в периода между 2005-а и 2012 година в качеството си на шеф на РЗОК-Шумен тя е изплатила на фирмата на баща си и сестра си сумата от общо 163 065 лева. Това е констатирано от  Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси.

В резултат на проверката Шуменският административен съд я осъжда на глоби в общ размер на 12 хиляди лева.

Освен това тя трябваше да върне около 23 000 лева, които получила като “възнаграждение и облага от роднинската услуга”. Въпреки санкциите обаче Пенкова запази поста си, а сега дори получава повишение.

Изданието “Капитал” твърди, че назначението на Йорданка Пенкова е предизвикало напрежение в средите на управляващата коалиция, защото тя е кандидатура на ГЕРБ, а “Обединени патриоти” смятали, че квотата за подуправител се полага на тях, след като управителят е издигнат от партията на премиера Бойко Борисов.

dnes.dir.bg

Споделете тази публикация! Дайте шанс и на приятелите си да бъдат информирани!

loading...

Вашият коментар

Червено © 2016 Tyxo.bg 

counter Frontier Theme