140 години по-късно: „Вой турке лайне“ още възклицават изненадано финландците

1520072381-finll

Във финландския език все още се използват изрази, останали от участието на военните в Руско – турската освободителна война. Това разказа пред БНР Владимир Данчев от българо-финландското дружество за приятелство.

В освободителната война участва финландски стрелкови батальон в рамките на руската армия.

„Изпратен е много тържествено в Хелзинки с големи празненства. Те тръгват с влак. И това е първото им пътуване с влак всъщност. Тези, които тръгват, са както редовни войници от батальона, така и доброволци. Стигат брега на Дунава до Свищов, и оттам започва бойния път на батальона“, разказва той.

„Първото голямо сражение, и то остава като най-голямото сражение на батальона, е при Горни Дъбник. Тогава наистина батальонът изиграва много съществена роля в това сражение“, казва той и добавя, че това е от съществено значение за обсадата на Плевен.

По думите му, финландците са посрещнати традиционно – с хляб и сол. Участието на батальона е отразено широко във финландската преса – дотолкова, че там има заведения и бира с марка „Плевна“.

„До ден днешен има едно такова възклицание „Вой турке лайне“ („Виж, турчин“) – като универсална фраза се използва, с известно удивление на изненада. От тогава остават и две песни на финландския батальон, които са съчинени от неизвестен творец“, каза още Данчев. Те се изпълняват и до днес във финландската армия.

„Много изстрадахме, гладувайки и студувайки, когато се биехме в балканските планини“ – това е още един израз, влязъл във финландския език.

Подобни публикации


loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Червено © 2016 Tyxo.bg 

counter Frontier Theme