Президентът Радев: Скелето на свободата ни е изградено от български и руски кости

радев шипка

За поредна година хиляди българи се събраха на връх Шипка, за да отбележат 140-тата година от Руско-турската освободителна война. 

„Събрали сме се днес на този див чутовен връх да се преклоним пред героите на българската свобода и да почетем нашето общо минало. Под снега в пръстта на Св. Никола, Околчица, Орлово гнездо и в околностите лежат много кости и след 140 години трудно някой ще каже кои са български и кои са руски. Но с тези кости е съградено скелето на нашата, българската свобода, на руската и на българската бойна слава“, каза президентът по време на празничната си реч.

радев шипка2

„Благодаря на Н. Св. българския патриарх Неофит и на Н. Св. руския патриарх Кирил за съслужението, за мъдрите думи, за признателността и за християнския дух, който отново ни опрощава, който възвисява човека. Християнският дух, в който саможертвата е път към свободата – тъй както саможертвата на Шипка отвори вратите на нашите Национално освобождение. Вечна памет за героите, вечна памет на войните за национално освобождение“, каза още президентът.

От своя страна руският патриарх Кирил поздрави българите за празника и заяви, че “няма по-голяма любов от тази, в която се полага душата за свободата на другите”.

радев шипка3

Патриархът на Русия заяви, че се моли българите и руснаците да създадат нерушима връзка и да изградят братско единомислие.

„Сърдечно ви приветствам и за прекрасния паметник. Това е един празник за българския и руския народ”, поздрави още патриархът, цитиран от БГНЕС.

Снимки: Пресцентър на президента

Подобни публикации


loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Червено © 2016 Tyxo.bg 

counter Frontier Theme