Ето как президентът Радев коментира отношенията ни с Русия

rsz_radev_na_fona_na_shipka

Отношенията между България и Русия трябва да се развиват и да вървят напред“. Това заяви президентът Румен Радев в интервю за руската информационна агенция ТАСС.

Връзките между нашите народи са живи, особено на чисто човешко, емоционално, културно и религиозно равнище. Но в политически и икономически план тези отношения бяха подкопани по времето на прехода. Мисля, че нашите връзки трябва да се развиват, да се придвижват напред“. Това каза Радев пред Михаил Гусман, първи заместник-генерален директор на руската агенция.

По думите на българския държавен глава “еврофилията не означава русофобия“. Президентът отбеляза, че “опитите за политическа изолация на Русия не носят изгоди за нито една от страните“.

По повод предстоящата 140-годишнина от подписването на Санстефанския мирен договор държавният ни глава припомни, че този договор е “възкресил България” в границите, за които са мечтали възрожденците.

Радев добави, че Берлинският договор и “целият 20-и век” обаче са изменили границите на Балканите и сега много хора с българско самосъзнание живеят извън пределите на своята родина.

За тези 140 години имаше немалко опити опити за ревизиране на историята, вкл. и през последното десетилетие, но безспорен факт в нашата история – най-важният факт за нас е българското Освобождение. То още повече заздрави връзките между нашите два народа“, категоричен е президентът на България.

В интервюто държавният глава изразява удовлетвореност, че все повече млади хора участват в отбелязването на 140-годишнината от Освобождението и така „поемат щафетата на нашата историческа памет“.

Румен Радев посочва, че при честването на връх Шипка се очаква да присъства Н. Св. патриарха на Москва и цяла Русия Кирил.

Очакваме до края на годината посещение от руския президент, защото тези събития заслужават да ги почетем съвместно“, заяви президентът.

Той напомни, че България е дала на славянските народи писменост и се гордее с това свое постижение. Според него най-силните връзки между българския и руския народ са духовните и затова “те ще преживеят всяка политическа зима“.

Споделете тази публикация! Дайте шанс и на приятелите си да бъдат информирани!

Подобни публикации


loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Червено © 2016 Tyxo.bg 

counter Frontier Theme