Скандалът около ЧЕЗ се разраства, чешкият премиер опроверга нашия министър-председател

cheshki premier Babish Boiko Borisov

Все по-голям става скандалът около продажбата на “ЧЕЗ България”. В сериозно противоречие по горещата тема влязоха премиерите на България и Чехия.

Вчера Бойко Борисов обяви на извънреден брифинг, че е получил от премиера на Чехия документи за сделката, които лично е занесъл в секретната секция на парламента, защото в тях имало банкова информация за финансирането на сделката.

Днес обаче чешкият премиер Андрей Бабиш обяви… че не е предоставял на българския си колега никакви документи, предаде bTV.

Премиерът Борисов ме информира, че той има проблем с компанията (неизвестната фирма „Инерком” на Гинка Върбакова от Пазарджик, която купи дружеството) и със сделката. Тогава аз му обясних как е станала тя от чешка страна. Не харесвахме особено предложението за покупка, но Министерството на финансите ни увери на няколко пъти, че компанията е прозрачна, парите са прозрачни и Надзорният съвет е одобрил сделката“. Това е заявил Бабиш, цитиран от държавната информационна агенция на Чехия.

Той обаче изрично допълнил, че е отказал да предостави документи на българската страна. В същото време обаче премиерът Борисов твърди, че информация от Бабиш е стигнала до нашата страна и даже е заведена в секретното деловодство на Народното събрание.

“Като разгледах това, което премиерът на Чехия ми изпрати сега – в момента, в който го получих, дойдох да го засекретим и да го кажем на хората, защото има и банкова информация. Виждам руско-грузински офшорки, руски банки, български – и то от тези, които и преди по някаква причина са имали проблеми”. Това заяви вчера в парламента Бойко Борисов. Той даже заподозря сценарий на някакви “гадове” за сваляне на правителството около продажбата на ЧЕЗ  чрез “ювелирна акция“.

В деловодството на Народното събрание няма никаква секретна информация за сделката с ЧЕЗ“. Това обявиха по-рано днес народните представители от „БСП за България” Жельо Бойчев и Таско Ерменков.

Представители на парламентарната им група отишли в секретната секция, за да се запознаят с важната информация около скандалната сделка, но останали разочаровани. Тайните, които уж били предоставени от чешкия премиер на Бойко Борисов, се оказали волен преразказ на написаното в чешките медии, твърдят прочели “секретния” текст.

Жельо Бойчев обяви: “Беше ни предоставен един хвърчащ лист, без никакъв подпис, без никакъв печат с информация, която няма никакво основание да бъде класифицирана!”

На едната страница на листа имало таблица с финансовите институции, които ще финансират сделката, публикувана в “Лидове новини”, а на обратната страна – описание на банките.

Енергийният министър Теменужка Петкова подаде оставка заради познанството си със собственика на “Интерком” Гинка Върбакова. Последната твърди, че финансира сделката с помощта на банка с висок кредитен рейтинг, но не дава повече подробности. В чешкия вестник “Лидове Новини” (собственост на Андрей Бабиш – бел.р.) обаче се появиха информации, че част от средствата идват от офшорки, а заем на ЧЕЗ-България към ЕБВР ще се рефинансира от държавната Българска банка за развитие, която на няколко пъти заяви официално, че няма общо със сделката.

Споделете тази публикация! Дайте шанс и на приятелите си да бъдат информирани!

Подобни публикации


loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Червено © 2016 Tyxo.bg 

counter Frontier Theme