Държавният глава Радев смята, че сделката на Гинка за ЧЕЗ е “схема”

rsz_1rsz_preziden_radev_27_fevruari_2018

Президентът Румен Радев заяви, че сделката за купуването на ЧЕЗ е “схема за скрито придобиване на дружеството“. Пред журналисти той коментира, че “светкавичната оставка” на министъра на енергетиката Теменужка Петкова не приключва случая, по който има още въпроси.

И тук въпросът е кой и защо крие своите намерения. Как така една фирма без история, без опит, без капацитет и без ресурси получава огромна банкова гаранция. И защо досега имената на банките, най-прозрачните, публични финансови институции се крият“, попита президентът.

Според Радев правителството трябва да отговори на тези въпроси, включително и на този има ли “политическа гаранция тази фирма“, визирайки купувача на чешкото дружество у нас – “Инерком”.

Правителството дължи отговори на всички потребители, които плащат сметки за ток. А това са всички български граждани. Всички чакаме отговори“, каза още държавният глава.

Според Радев всички институции действат постфактум във връзка със сделката. Той вече е имал среща с ръководството на ДАНС, откъдето получил уверение, че случаят се проверява.

Големият проблем е защо такива проверки не се извършват предварително, когато от месец се знаят потенциалните участници, потенциалните бъдещи собственици? Постфактум проверката вече няма голямо отражение върху сключването на сделката. Тя на практика е сключена. Има институции, които по закон отговарят за националната сигурност. Тук визирам и Министерство на енергетиката, и ДАНС. Въпросът е защо досега такива проверки не са извършени? Дали това е въпрос на липса на компетенция, липса на професионализъм или просто ненамеса по други причини“, каза президентът.

Според него правителството дължи именно тези отговори, защото въпросите са свързани с националната сигурност на страната.

Аз очаквам оттам отговори на въпроси, адекватни действия, които да защитят публичния интерес и националната сигурност. Все още не е ясен механизмът на финансиране. Вие наясно ли сте? Той ще даде отговор на много въпроси – дали са само банки или има и други финансови институции“, каза Радев.

Той остави отворен отговорът на въпроса дали ще свика Консултативен съвет за национална сигурност по въпросите на енергетиката, обяснявайки, че подобни “операции”, като сделката с ЧЕЗ, пряко или косвено засягат националната сигурност.

На въпрос дали държавата има механизъм да спре сделката, Радев отговори: “Аз мисля, че за съжаление държавата се отказа съзнателно от този механизъм през 2012 година, когато реши да се освободи от своето участие в електроразпределителните дружества“.

Споделете тази публикация! Дайте шанс и на приятелите си да бъдат информирани!

Подобни публикации


loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Червено © 2016 Tyxo.bg 

counter Frontier Theme