Влиятелно чешко издание разкри с каква схема Гинка от Пазарджик е купила ЧЕЗ, явно не е сама (снимка)

CHEZ energetika

Близо половината от средствата за закупуването на активите на енергийното дружество “ЧЕЗ  България” са осигурени с кредити, свързани с офшорни фирми. Това заяви пред БНР Веселин Вачков, директор на влиятелното чешко издание “Лидове новини”. То публикува подробен материал за сделката за придобиване на бизнеса на чешкото дружество у нас.

Ginka Varbakova CHEZ skandal

Припомняме, че една от най-големите компании в България е продадена за около 320 милиона евро на малката семейна фирма “Инерком”.

Вчера в телевизионно интервю Гинка Върбакова отрече да е фасада на офшорка. Тя допълни, че финансирането било осигурено с банков кредит от “международна финансова институция”, която обаче не може да разкрие на този етап.

“Бизнесдамата” призна, че компанията й, която купува “ЧЕЗ България”, няма почти никаква стопанска история: “Фирмата е създадена специално за сделката. Затова тя няма опит и е с капитал от 50 хиляди лева. Според българското законодателство, тя можеше да е и с 2 лева капитал“, каза Гинка пред “Нова телевизия”.

Нейната фирма – според информациите, които са предоставени на Надзорния съвет на ЧЕЗ в Прага, е предложила комбинирано финансиране от няколко източника. Първо – става дума за собствени средства на фирмата, след това за банкови гаранции и накрая – почти половината от цената, е финансирана чрез кредит от офшорни фирми.

korupcia

Директорът на “Лидове новини” Вачков твърди, че част от кредиторите на сделката са свързани с международното разследване за укриване на данъци “Парадайз пейпърс” (“Paradise papers”):

Една от офшорните фирми се казва “Ескорт Трейд” и неин съсобственик е руско-грузински бизнесмен. Неговото име фигурира например в “Парадайз пейпърс”. Със същия скандал е свързана и още една фирма, която е гарантирала един от банковите кредити“, коментира Вачков.

Офшорното финансиране е често използвано при закупуване на големи компании в България“, уточнява Мартин Владимиров от Центъра за изследване на демокрацията:

Много подобна схема беше използвана и при закупуването на БТК преди две години – отново офшорна фирма, отново заем, като в случая знаехме от кого е заема – руската държавна банка “ВТБ”. Сега отново виждаме, че явно наднича руско-грузински инвеститор зад тази сделка. Това – за съжаление, е много лоша тенденция – че всъщност големите активи в България биват закупувани от фирми с много неясна собственост и с много неясен произход на парите…. Тези сделки са много характерни за Централна и Източна Европа и България не е изключение. Но в случая не виждам регулаторните органи да са си свършили работата предварително, преди сделката – да са разследвали собствеността, да са разследвали произхода на парите и да се излезли със становище дали тази сделка на застрашава националната ни сигурност. Защото в случая – ЧЕЗ е директно свързана със сигурността на доставките в 1/3 от България“, коментира Владимиров.

Той отбеляза, че пасивността на българското правителство е съмнителна – предвид националното значение на електроснабдяването, но конкретната роля на премиера Бойко Борисов в сделката е в сферата на спекулациите.

Подобни публикации


loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Червено © 2016 Tyxo.bg 

counter Frontier Theme