Президентът Радев с важно изявление в Македония, което е свързано с националната ни сигурност

rsz_1rsz_makedonia_radev_ivanov

“За българската страна е важно в бъдещото наименование на Република Македония да няма географски определители, които да може да бъдат интерпретирани като претенции към Република България”.

Това заяви държавният глава Румен Радев на съвместна пресконференция с македонския президент Георге Иванов в Скопие.

Радев пожела “открити, честни и интензивни преговори между двете суверенни държави” – Гърция и Македония, по отношение на новото име на западната ни съседка.

Българският президент е на официално посещение в Македония по покана на своя колега Георге Иванов. Това е първата визита на български държавен глава в Македония след подписването на Договора за приятелство, сътрудничество и добросъседство между двете държави.

Как ще тълкуваме миналото

“Ние имаме общо минало и от начина, по който третираме това минало, зависи и самата европейска перспектива на Република Македония”. Така държавният ни глава отговори на въпрос на журналист относно съставянето на българо-македонска експертна комисия, която да проучи спорните исторически и образователни въпроси.

Той коментира, че експертите не трябва да се ограничават с гледане към миналото, а да работят за съвместното бъдеще на двете страни.

В Скопие българският президент поднесе венец на гроба на Гоце Делчев в църквата “Свети Спас”. Митрополитите от Българската православна църква Николай и Киприан направиха съслужение с представители на духовенството на Македония.

Споделете тази публикация! Дайте шанс и на приятелите си да бъдат информирани!

Подобни публикации


loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Червено © 2016 Tyxo.bg 

counter Frontier Theme