Сензационно! Първата съветска атомна бомба е създадена с български уран (снимки)

savetska atomna bomba

До 1945 година в надпревара по създаването на атомна бомба има двама основни противници – от една страна САЩ и Англия, а от друга – фашистка Германия. Съветският съюз тогава определено изостава, твърдят историци, цитирани от изданието nabore.bg.

Kurchatov

Едва в края на 1943 година, когато съветската служба за сигурност НКВД (бел.р. – предшественик на КГБ) събира цяла папка с разузнавателни донесения за атомната надпревара, със специално разпореждане е създадена Лаборатория № 2 към Академията на науките на СССР. Тя е под ръководството на академик Курчатов.

Работата прераства в напрегната надпревара с времето след американските атомни бомбардировки срещу японските градове Хирошима и Нагазаки. Изследванията обаче спират от един непредвиден парадокс – на огромната територия на СССР, която обхващаше една шеста от земната площ, чак до 1954 година не е открито нито едно подходящо за разработка ураново находище. В Москва са добре осведомени, че германците използват за своите лабораторни разработки уранова руда от залежите в Яхимов в Чехия.

Третият райх предвиждал да усвои в близко бъдеще и едно от първите и най-богати уранови находища в Европа. То е открито още през 1928 година под връх Готен в Стара планина в България.

Почти веднага след 9 септември 1944 година районът около връх Готен изведнъж е обявен за строго секретна зона и започва да се охранява от съветски специални части.

vrah Goten uranovo nahodishte

На 28 октомври 1944 година там започва работа специална геоложка експедиция, в която всички са във военни униформи. Тя се ръководи от генерал-майор Кравченко. Толкова припряно се работи, че пътят към върха за по-бързо е проправен с противотанкови мини.

На 6 януари 1945 година към Москва “полита” радостна радиограма – в района са открити залежи на поне 60 тона уран, в доста обогатена руда. Времето не чака и на 27 януари Държавният комитет по отбраната на СССР издава строго секретно “Постановление № 7408”, което е адресирано само до съветски външен министър Вячеслав Молотов и до отговорника по изпълнението на атомната програма Лаврентий Берия. Постановлението съдържа само две точки:

  1. Да се организира в България търсенето и добиване на уранови руди в урановото находище Готен и принадлежащия му район. Също така да се пристъпи към геоложко изследване на други известни или възможни находища на уранови руди и минерали.
  1. Да се препоръча на Народния комисариат на външните работи на СССР да се проведат разговори с правителството на България за създаване на смесено Българо-съветско акционерно дружество. То трябва да бъде с преобладаващ съветски капитал и неговата цел “е провеждане на търсенето и добиването на уранови руди от находище Готен и неговия район…”

Създадено е проформа съветско-българско дружество за добив на уран. В неговия управителен съвет се виждат имената на високопоставените лидери в БКП и държавния апарат – Антон Югов, Тано Цолов, Стоян Караджов. Но истинското ръководство чак до 1950 година се осъществява само и единствено от съветските представители.

Когато на 17 октомври 1945 година под егидата на т.н. Южна експедиция започват разкопките на българската уранова руда, достъпът на българи в района на Готен е абсолютно забранен.

Първоначално изкопните работи се извършват от съветски войници, а след няколко месеца е решено да бъдат включени и българи. Рудата се копае почти от повърхността. Събират я в брезентови чували, товарят я на камиони, които придружени от силна охрана, отиват до гара Яна, пише nabore.bg.

На гара Яна секретният товар се прехвърля на влакови композиции. От пристанище Варна корабите поемат в неизвестна посока, вероятно към съветско пристанище.

savetska atomna bomba

Първата съветска атомна бомба е взривена на 29 август 1949 година и най-вероятно тя е била заредена с български уран. През втората половина на 1945 година руснаците започват да разработват и друго ураново находище в Европа – това в Яхимов в Чехия. Но е сигурно, че първите експерименти, без които не е било възможно да има съветска атомна бомба, са извършени именно с уран от Готен!

През 1956 година Съветският съюз ни позволява – поне по документи, смесеното дружество да се регистрира само като българско.

nabore.bg

Споделете тази публикация! Дайте шанс и на приятелите си да бъдат информирани! Харесайте страницата ни във Фейсбук!

Подобни публикации


loading...

Вашият коментар

Червено © 2016 Tyxo.bg 

counter Frontier Theme