Вицепрезидентът Илияна Йотова си силни думи за отричането на постиженията на хората в годините на социализма

viceprezident Iotova

“Аз успях да прегледам опорните точки, които са подадени от Министерство на образованието за новите учебници по история – 10 и 11 клас. Знаете ли, там има много особени текстове”. Това заяви в интервю за БНТ вицепрезидентът Илияна Йотова.

Как ще отречете живота на хората – на моите родители, на вашите родители, защото сме почти на едни и същи години, за целия този период?” – обърна се вицепрезидентът към водещия на “Панорама” Бойко Василев.

И ще се опитаме толкова години по-късно да кажем какви са етикетите на този техен живот? Как ще кажем на писателите, на поетите, на художниците от този период, че те са творили само защото тоталитарната система ги е защитавала? Вижте, този спор трябва да бъде дълъг”, заяви Илияна Йотова.

За мен жертви на фашизъм, на комунизъм, са жертви. При тях не можеш да слагаш разлики, те са жертви“, категорична е тя.

Да, ще спорим много за историята и за квалифицирането на историческите събития – нови или по-стари. Но например аз ще ви задам един риторичен въпрос, на който аз не получих отговор за себе си. Как точно се съвместява тази унифицираност, която се търси в периода на социализъм, комунизъм, както там е описано, даже и в това понятие се греши, с отварянето на културата? България, която е призната за най-културно дисидентската страна в онзи период, с най-различни философски течения“, заяви Йотова.

Вицепрезидентът изтъкна, че за нея БСП продължава да бъде “специална партия”:

Специална ми е и тя винаги ще ми бъде специална. Аз не съм от хората, които за една нощ се прераждат в нещо друго. За тези повече от 20 години не съм прескочила нито в друга партия, макар че съм имала трудности, разочарования, несъгласия. Но това е демокрацията. И мисля, че БСП напоследък доказа, че е една от най-демократичните партии, да не кажа и най-демократичните партии в България, където всеки един глас може да бъде чут“.

Споделете тази публикация! Дайте шанс и на приятелите си да бъдат информирани! Харесайте страницата ни във Фейсбук!

Подобни публикации


loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Червено © 2016 Tyxo.bg 

counter Frontier Theme