Близо 1 500 000 лева дали за преброяване на комарите по река Дунав, начело е кмет от ГЕРБ

komar

Броенето на комари по река Дунав вече е по-скъпо от всякога. Оказва се, че обществената поръчка за изработване на “географска система за наблюдение на насекомите” е набъбнала до близо 1,5 милион лева, информира bTV.

komari

Според местните власти системата за преброяване на комарите не била точно за броене на комарите, а за тяхната регистрация. Тя нямало да струва “малко” над 1 000 000 лева, а 1 425 000 лева.

Оскъпяването на “броенето на комари” се дължало на факта, че са проведени две социологически проучвания, а също и информационна кампания.

“Географската система за наблюдение на насекомите” била на стойност 956 000 лева, но към края били добавени 442 000 лева за “проучвания, публичност, преводи и документи”. Още – близо 26 хиляди лева, били похарчени за оборудване, пътни и квартирни.

rsz_antikopupcionen_forum

Николай Стайков от Антикорупционния фонд заяви пред bTV: “Това е проект – Интернет страница, която е с описаната функционалност за не повече от 30 000 лева“.

Странно е, че за информационна система, която струва близо 1 500 000 лева – заданието за обществената поръчка е само страница и половина, коментират експерти.

rsz_boiko_borisov_ruse

Властите са се намесили и са наложили санкции. “Асоциацията на дунавските общини”, която се оглавява от кмета на Русе Пламен Стоилов от ГЕРБ, ще обжалва намаляването на парите им. Стоилов коментира пред bTV, че смисълът на този проект е – не да бъдат преброени комарите, а да бъдат “локализирани” местата, където трябва да има превенция.

Община Русе давала за пръскане срещу комари около 300 хиляди лева годишно.

Системата и сайтът вече функционират, въпреки че активният сезон за регистрация на комарите е лятото.

Antikorupcionen fond

От Антикорупционния фонд, който е сезирал властите за поръчките на Асоциацията на дунавските общини, са категорични, че 10 от техни 10 договора са санкционирани от МРРБ.

Причините са три – недостатъчно точен предмет на договора, незаконосъобразна методика за оценка и липса на прозрачност по време на оценката.

Оказва се, че “системата за комарите” е малка част от цялата картина. Стойността на проектите е общо около 4 милиона лева, а финансовите корекции по тях са около 300 хиляди лева.

btvnovinite.bg

Споделете тази публикация! Дайте шанс и на приятелите си да бъдат информирани! Харесайте страницата ни във Фейсбук!

Подобни публикации


loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Червено © 2016 Tyxo.bg 

counter Frontier Theme